Foto: Egil Aardal / NTB
annonse
annonse

En kvinnelig sjømann skriver i et debattinnlegg i Bergens Tidende at hun mener det er bortkastet å bruke så mye ressurser på å endre yrkestitler.

Sjømann Hilde Iren Sætre sier i innlegget at alle kvinnene hun kjenner som har titler med «mann» i seg, ikke bryr seg om det overhodet.

«For meg føles det mer krenkende å bli «fratatt» tittelen og kalt noe annet», skriver hun, og forteller om hvordan hennes yrkesstolthet og identitet er knyttet til tittelen sjømann:

annonse

«Når en går inn i et yrke, blir dette en del av identiteten din. Historien og tradisjonene som yrket ditt har gått igjennom, blir en del av deg. En del av yrkesstoltheten din. Kanskje en har forbilder innen sin profesjon. Kanskje en ønsker å strekke seg etter samme stilling som dyktige personer har hatt før deg.

Nå blir denne stoltheten uoppnåelig for mange. Stillingstittelen du strekker deg etter, finnes ikke lenger. Nye titler har ikke automatisk samme ærefrykt og respekt.», skriver hun og fortsetter:

«Nå får jeg ikke lenger være verken styrmann eller sjømann. […] For en sjømann som meg, så forbinder jeg «skipsarbeider» med en person som jobber på land, på et verft i skipsindustrien.»

annonse

Sætre sier hun har inntrykk av at pådriverne for å endre yrkestitler mangler kunnskap om temaet, og påpeker at hun møter mindre negative holdninger på sin arbeidsplass enn utenfor.

Hun sier hun synes det er gøy å utfordre tradisjonelle tankemønstre og kjønnsroller, men mener at en endring av hennes yrkestittel ikke bidrar til dette.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon