Norges daværende innvandrings- og integeringsminister Sylvi Listhaug snakket med beboere og journalister i bydelen Rinkeby i Stockholm før valget i 2017. Foto: Anders Wiklund/TT / NTB
annonse
annonse

Aftenposten har fått Norstat til å undersøke hvilke saker som er viktigst for nordmenn i forkant av stortingsvalget i 2021. Resultatene viser klare endringer fra 2017.

Hver respondent kunne oppgi to saker som var viktigst. Øverst på listen havnet «Sosiale forskjeller i samfunnet».

Valgforsker Johannes Bergh sier til avisen at han er noe overrasket over at sosiale forskjeller står så sterkt blant velgerne.

annonse

– Før korona var vi veldig opptatt av miljø, klima og innvandring. Nå har innvandring nesten forsvunnet, og miljø er blitt mindre viktig, sier Bergh.

Han tror nedstengningene og pandemiens konsekvenser har satt sosiale forskjeller på dagsordenen.

Innvandring faller

annonse

Norstats måling fra 2017 viste at innvandring da var den viktigste saken for norske velgere. Men i målingen fra i år har temaet innvandring falt helt ned til 10nde plass.

– Det er påfallende, men vi har ikke innvandring til landet for tiden. Det har forsvunnet som tema fordi grensene er stengt, sier Bergh.

Han mener imidlertid at innvandring er en sak «som helt sikkert kommer tilbake, for den har dominert moderne politikk i Norge og mange andre vestlige land.»

Valgforskere mener nordmenns opptatthet av innvandring var svært viktig for utfallet av 2017-valget, spesielt for Frp som regjeringsparti.

– Det gjorde at de klarte seg rimelig bra, og dermed ble regjeringen gjenvalgt. De fikk et tydelig innvandringsfokus, mye takket være Sylvi Listhaugs innsats, mener Bergh.

Han tror det blir veldig vanskelig å få innvandring på agendaen i år, men utelukker ikke at Frp kan klare det, skriver Aftenposten.

annonse

– Da må det i så fall handle mer om integrering og de innvandrerne som befinner seg i Norge allerede.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon