J
Fotomontasje: Jon Helgheim / Vidar Ruud / NTB / Freddy André Øvstegård / Terje Pedersen / NTB
annonse
annonse

– Venstresida er inspirert av identitetspolitikk og «kritiske hvithetsstudier» fra USA, hvor alt defineres som rasisme.

Freddy André Øvstegård fra SV vil ha en kommisjon for å avdekke strukturell rasisme. Den skal være sammensatt av organisasjoner og fagfolk.

– Dette forslaget vil bare ende opp i tull og tøys, hvor man finner på rasisme der det ikke eksisterer, sier Jon Helgheim til Klassekampen.

annonse

Men SV svarer med å beskylde Frp for å sabotere politisk arbeid mot strukturell rasisme. Øvstegård vil finne harde fakta om hvilke rasistiske strukturene som undertrykker minoriteter.

– Folk med minoritetsbakgrunn i Norge opplever å alltid komme bakerst i køen på leiemarkedet, oftere bli stoppet av politiet, eller at de må skifte navn for å få samme jobb som studiekameratene sine. Det er strukturell rasisme, og sånn skal vi ikke ha det, sier han, og vil opprettes en «særskilt undersøkelseskommisjon for å anerkjenne og kartlegge rasisme i Norge før og nå». Kommisjonen skal særlig sette fokus på «strukturell rasisme».

Les også: SV-politiker får kritikk for «Fuck Trump»-melding

annonse

Han mener at kommisjonen vil kunne gi et nødvendig faktagrunnlag som kan flytte rasismedebatten fra teori til løsninger.

– Diskusjoner om strukturell rasisme strander ofte i en polarisert debatt om hvorvidt strukturell rasisme finnes eller ikke. Den bør legges død én gang for alle. Vi må slutte å lukke øynene slik som Jon Helgheim gjør når han benekter at det finnes strukturell rasisme i Norge, sier Øvstegård.

Les også: Professor advarer mot bruk av begrepet «strukturell rasisme»: – Bidrar i hovedsak til forvirring og lite fruktbar krangling

Jon Helgheim sier det er rasisme i Norge, men den går begge veier, norske ungdommer er ofre for ran og vold fra innvandrerungdom. Men han sier at rasismen i Norge er ikke strukturell.

– Venstresida er inspirert av identitetspolitikk og «kritiske hvithetsstudier» fra USA, hvor alt defineres som rasisme. De vanner ut rasismebegrepet og bruker det som våpen for å kneble meningsmotstandere. Det er farlig fordi man støter fra seg folk flest i kampen mot rasismen, avslutter Helgheim.

Stortingets yngste representant lyver om Resett fra talerstolen – får støtte fra partileder Lysbakken

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon