Oslo 20150620. Mange turister strømmer til Oslo og Vigelandsparken for å se Monolitten, Sinnataggen og de andre skulpturene Foto: Terje Pedersen / NTB
annonse
annonse

NTB melder at «Sinnataggen» i Vigelandsparken i Oslo fjernes midlertidig etter at noen har forsøkt å sage over den ene ankelen på skulpturen.

Vigelandsparken opplyser i en pressemelding at noen natt til tirsdag har forsøkt å sage over høyre ankel på skulpturen.

– «Sinnataggen» blir derfor nå fjernet fra broen for undersøkelser og konservering. Så snart arbeidet er gjort, vil han plasseres tilbake til plassen sin, heter det i meldingen.

annonse

«Dette er skadeverk på et fredet kulturminne, og forholdet vil bli politianmeldt» står det videre.

– Vi ønsker at publikum skal ha nær tilgang til kunsten til Vigeland, og det er veldig synd at dette skjer. Vi håper å få løst saken raskt og at skulpturen kommer tilbake til broen så snart som mulig, sier Jarle Strømodden, museumsleder i Vigeland-museet.

Liten og sint

Vigeland-skulpturen har flere ganger blitt utsatt for uønskede hendelser. Blant annet har den blitt tilsølt med maling flere ganger.

annonse

Første gang var i 1947, og i 1995 gikk en gjeng taggere løs på statuen med spraybokser. I 2006 ble han malt hvit, og før statuen malt rosa året derpå. I mai 2012 ble den tilgriset med rød oljemaling.

«Sinnataggen» ble også natt til 1. januar 1992 stjålet. Den gang ble skulpturen funnet igjen og satt tilbake på plass, men da med en ekstra bolt i foten for å hindre gjentakelse.

Verdenskjent

Skulpturen forestiller en liten, sint gutt og regnes som Gustav Vigelands mest kjente skulptur. «Sinnataggen», som er støpt i bronse, ble montert som én av 58 skulpturer på Broen i skulpturparken i 1940.

Vigeland modellerte broskulpturene fra 1925 til 1933. De var noen av de første skulpturene som ble montert i Vigelandsparken.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon