Foto: Berit Roald / NTB
annonse
annonse

Økonomer ser flere tegn til at boligprisveksten nå avtar.

Sjeføkonom i Prognosesenteret, Nejra Macic, er en av de som ramser opp flere grunner til dette, skriver E24.

– Jeg tror folk flest nå har skjønt at bunnen er nådd for boligrenten deres. Vi tror den ekstreme etterspørselen som har preget boligmarkedet skal forsvinne etter hvert, sier Macic.

annonse

Norges Bank fastslo 18. mars at det «mest sannsynlig» vil bli renteheving denne høsten – og kanskje allerede i september. Dette vil føre til at boliglån vil bli dyrere.

– De siste ti årene har markedet vært svakere enn i januar og februar. At prisveksten avtar nå vil altså være helt som normalt. Jeg tror folk flest nå har skjønt at bunnen er nådd får boliglånsrenten deres. Herfra skal den opp. Fjorårets rentekutt virket veldig stimulerende, og tilsvarende tror jeg den fremskyndede rentehevingen kan bidra til å bremse boligetterspørselen, sier hun.

Det at Norge beveger seg mot en gjenåpning av samfunnet, er også en faktor økonomen vil trekke frem.

annonse

Macic tror sommeren kan markere et skille for boligmarkedet.

– Da er gjenåpningen planlagt å starte for fullt. Vi tror fallet i boligetterspørselen vil merkes mest i perioden etterpå, sier sjeføkonomen.

Det er vanlig at mesteparten av boligprisveksten i Norge kommer i starten av hvert kalenderår, og torsdag legger Eiendom Norge frem boligstatistikken for mars. Da får vi svaret.

Nytt krisetiltak: Enklere å få avdragsfrihet på boliglån

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon