- Resett - https://resett.no -

Flere tilfeller av Covid-19 på «fullvaksinerte» sykehjem – nå også i Sandnes

Onsdag ble det meldt om flere tilfeller av at fullvaksinerte ved et sykehjem i Ullensaker [1] hadde fått påvist Covid-19 i løpet av påsken. Nå er det samme skjedd i Rogaland.

En person er død og ytterligere fem fullvaksinerte pasienter har fått påvist Covid-19 ved Rovik bo- og aktivitetssenter i Sandnes.

– Han var over 85 år med ein alvorleg grunnsjukdom. Kva ein person døyr av går under teieplikta, men han var smitta av covid-19, sier kommuneoverlege Hans Petter Torvik i Sandnes til NRK [2].

annonse

Rovik Boas er nå stengt for besøk med unntak av pårørende til de alvorlig syke, som kan komme på besøk under strenge smittevernregler.

Det er en veldig bekymret stemning på Rovik nå. Det er snakk om beboere som er alle er fullvaksinert som nå er smittet. De er smittet av den sørafrikanske varianten, som er mer smittsom, sier direktør for helse og velferd i Sandnes kommune, Elin Selvikvåg til Jærbladet [3].

– Dersom det viser seg at vaksinen ikke er like effektiv mot denne mutasjonen er det grunn til bekymring, sier hun.

annonse

– Vi jobber med å begrense smitten, noe som i seg selv er utfordrende ettersom mange allerede er i karantene. Vi må omdirigere ansatte så godt som det lar seg gjøre for å opprettholde driften på en forsvarlig måte, sier Selvikvåg.

Torvik sier forklaring på smitten kan være at vaksineringen gir 90–95 prosent beskyttelse mot alvorlig sykdom og død.

– Det vil seie at 5–10 prosent ikkje har den effekten. Og blant dei aller eldste er immunresponsen og vaksineringa svekka i forhold til dei som er yngre med sterkare immunrespons.

I tillegg er det usikkert hvor god effekt Pfizer har på det sørafrikanske viruset. Situasjonen er meldt inn til Folkehelseinstituttet (FHI), melder NRK.

Syv vaksinerte sykehjemsbeboere i Ullensaker har fått påvist coronavirus [4]

Tegn abonnement [5] eller støtt oss på andre måter [6] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474