Linda Hofstad Helleland. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Mens BNP har falt, så har de rikeste tjent grovt.

– Under koronakrisen har Europas 100 rikeste til sammen tjent en million ganger mer enn gjennomsnittsinntekten i EU, sier professor i økonomi, Lucas Chancel til DN, og legger til:

– Samtidig som BNP falt med 7 prosent i EU, vokste formuen til de hundre rikeste europeiske milliardærene med om lag 344 milliarder kroner. I snitt har hver av disse milliardærene tjent 10 000 ganger mer enn gjennomsnittet.

annonse

Les også: Skatter og avgifter kuttet med 34 milliarder under Erna Solberg

Forskjellene har økt mye under virusutbruddet, og sosiale forskjeller er den viktigste saken for velgerne i årets stortingsvalg, ifølge Norstat.

Det internasjonale pengefondet (IMF) har foreslått en solidaritetsskatt på pandemiens vinnere: Høytlønnede, formuende og svært lønnsomme selskaper.

annonse

– Norge er et av landene i verden som har hatt best forutsetning for å takle et økonomisk tilbakeslag, og det gjør det derfor enda mindre aktuelt å innføre en straffeskatt som dette, sier Linda Hofstad Helleland til DN, og gir en garanti:

– Høyre har absolutt ingen planer om å sende en ekstra skatteregning til norske bedrifter og norske arbeidstakere i kjølevannet av koronapandemien.

Les også: MDG vil øke skatter og avgifter med 32,5 milliarder

Jonas Gahr Støre vil ikke ta stilling til IMFs forslag. Han sier det haster med å få på plass et mer omfordelende skattesystem hvor de med vanlige og lave inntekter betaler mindre, og de med høye inntekter og store formuer betaler mer.

– En midlertidig solidaritetsskatt er ikke nok. Arbeiderpartiet vil sikre at skattepolitikken må bli mer omfordelende på permanent basis.

Ap krever grønt skattekutt

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon