USA trekker sine soldater ut av Afghanistan innen 11. september, ifølge en rekke medier. Foto: Forsvaret / NTB
annonse

President Joe Biden vil onsdag kveld kunngjøre at amerikanske styrker skal trekkes ut av Afghanistan innen 11. september, ifølge en rekke medier. Dermed trekker også Nato seg ut.

– Vi har hele tiden sagt at Norge gikk inn i Afghanistan sammen med våre allierte, og at vi vil trekke oss ut sammen, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en kommentar til NTB da nyheten ble kjent i USA tirsdag.

Hun og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen deltar på et møte blant Natos utenriksministre og forsvarsministre senere onsdag.

annonse

– Vi har god dialog med USA om denne saken, men det er ikke naturlig for oss å kommentere ytterligere før etter møtet, sier hun.

Også store Nato-land som Tyskland og Storbritannia har lekket til mediene at de vil trekke seg ut.

Symbolsk dato

Bidens forgjenger Donald Trump inngikk i februar i fjor en avtale med Taliban og lovet amerikansk tilbaketrekning fra Afghanistan innen 1. mai.

annonse

Den tidsfristen akter ikke Biden å rette seg etter, men kommer onsdag ifølge Washington Post til å kunngjøre tilbaketrekning innen 11. september.

Datoen er symbolsk og sammenfaller med 20-årsdagen for terrorangrepene mot USA 11. september 2001.

Bekrefter

– Biden har konkludert med at USA vil sluttføre tilbaketrekningen – vil trekke ut styrkene fra Afghanistan – før 11. september, sier en anonym tjenestemann til AFP.

Det hvite hus har ikke offisielt bekreftet dette, men opplyser at Biden skal holde en tale om amerikansk tilbaketrekning onsdag.

USA hadde på det meste over 100.000 soldater i Afghanistan, men det er nå bare rundt 2.500 tilbake.

Andre Nato-land har rundt 7.000 stasjonert i landet, blant dem Norge, som har i underkant av 100 spesial- og sanitetssoldater der, melder NTB.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse