Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad, kranglet lenge på e-post med en forsker fra FHI. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
annonse
annonse

Før den omfattende nedstengningen av samfunnet i mars i år, var enkelte i Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratets Espen Nakstad svært uenige om smittespredning på skoler.

Det endte med nye nedstengninger.

FHI-forsker Pål Surén fyrte løs mot Espen Nakstad i en epost i mars 2021, skriver Dagens Næringsliv.

annonse

Forskeren fra FHI mente at stengte skoler kunne bidra til å øke smittespredningen. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstads hypotese var at den ville dempes.

En lang og opphetet diskusjon på epost endte med at FHI-forsker Pål Surén kom med hard kritikk av Nakstad.

«Problemet er ikke at kunnskap ikke finnes, men at du ikke oppsøker den», skrev Surén. Han jobber i Avdeling for barns helse og utvikling, og har en doktorgrad i epidemiologi fra Universitetet i Oslo.

annonse

Videre lød kritikken hans mot Nakstad som følger:

– Dine private hypoteser om smittespredning i skolene er ikke relevante hvis smittesporing viser at mesteparten skjer utenfor skolene. Hvis vi skal gjøre ytterligere forsterkninger av tiltak i skolen, må det være basert på reelle data som tilsier at nåværende tiltak ikke er gode nok. Den siste uken har du vært høyt og lavt i mediene og anbefalt politikkendringer som berører hundretusenvis av mennesker uten grunnlag i norske data og uten å konsultere de som sitter på relevant kunnskap. Det er ikke akseptabelt å forholde seg så lettvint til dette, skrev FHI-forskeren.

Nakstad avviser kritikken som han oppfatter kommer fra en person og ikke FHI.

– Å mistro kolleger i andre etater fordi man selv har et avvikende syn på faglige spørsmål er ingen god idé, synes jeg. Vi må alle hjelpe hverandre med å innhente og bruke den begrensede kunnskapen vi har i en pandemi. Da må vi også være åpne for å diskutere faglige uenigheter som kan korrigere situasjonsforståelsen vår, sier Nakstad.

Nakstad: – Må ned i 200 daglige tilfeller før vi i det hele tatt kan tenke på gjenåpning

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon