Kamzy Gunaratnam. Foto: Heiko Junge / NTB
annonse
annonse

Oslo Ap har utarbeidet flere nye antirasistiske forslag til Arbeiderpartiets partiprogram, blant annet om strukturell rasisme og etnisk profilering.

Bak forslagene står Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam (Ap) og Oslo AUF-leder Varin Hiwa.

De mener at strukturell rasisme handler om uformelle strukturer i samfunnet som holder mørkhudede folk nede. De vil ha med i Aps partiprogram at kommuner skal tilby kurs om rasisme og strukturell rasisme for de ansatte.

annonse

Les også: Hvorfor er Kamzy Gunaratnam så sint?

– Når vi snakker om strukturell rasisme i Norge, så er det ikke apartheid eller strukturelle ting i systemet, som det er i USA. Men jeg mener strukturer som gjentar seg, ikke nødvendigvis fordi folk er onde, men først og fremst på grunn av manglende kunnskap, sier Gunaratnam til Nettavisen.

annonse

Hun tror det er usynlige strukturer i Norge som rammer minoriteter. Hun mener også at politiet driver med etnisk profilering, og at de med innvandrerbakgrunn sjelden blir innkalt til jobbintervju eller får leid bolig.

– Noen av oss er mer privilegerte. Jeg er privilegert fordi jeg ikke er muslim. Ikke fordi det er dårlig å være muslim. Men fordi man slipper mer av hetsen. Og sånne ting gjør at man er mer akseptert i samfunnet, sier leder i Oslo AUF, Varin Hiwa.

Les også: MDG-politiker om Født Fri-Rehman: Enda et offer for strukturell rasisme

Så vil Oslo-politikerne motarbeide «etnisk profilering» i politiet ved å innføre en kvitteringsordning. Om noen blir ransaket så skal de ha krav på å få en kvittering.

– Jeg tror det største problemet er at det er ord mot ord. Man har ikke noen oversikt. Også har man ungdommer med minoritetsbakgrunn som mener de blir stoppet oftere, sier varaordfører Kamzy Gunaratnam.

Høyre-politiker Mahmoud Farahmand er helt uenig.

– I min verden, hvis du legger til grunn at politiet har en gitt mengde ressurser, så må politiet som alle andre etater i Norge, jobbe basert på etterretning. Man leter ikke etter hvite nasjonalister blant innvandrere. Man leter heller ikke etter ekstreme islamister blant Jehovas vitner. Det som venstresiden i Ap anser for å være etnisk profilering er målrettet etterretning.

annonse

Professor advarer mot bruk av begrepet «strukturell rasisme»: – Bidrar i hovedsak til forvirring og lite fruktbar krangling

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon