I september 2020 kunngjorde Kunnskapsdepartementet at stiftelsen med umiddelbar virkning ble fratatt statsstøtten som følge av det IMDi-direktør Libe Rieber-Mohn beskrev som «klare og systematiske brudd på forutsetningene for tilskudd». Foto: NTB Scanpix
I september 2020 kunngjorde Kunnskapsdepartementet at stiftelsen med umiddelbar virkning ble fratatt statsstøtten som følge av det IMDi-direktør Libe Rieber-Mohn beskrev som «klare og systematiske brudd på forutsetningene for tilskudd». Foto: NTB Scanpix
annonse
annonse

– Noe stinker ved denne saken. 

– Politikk kan være stygt. Historien om knusingen av Shabana Rehman og hennes organisasjon Født Fri, ser ikke pen ut, skriver Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Jon Helgheim på Facebook, etter at etter at konkursboet til Født Fri anbefaler at organisasjonens klage på vedtaket om å frata dem statssøtten tas til følge.

Helgheim viser til at det var Venstre som i 2017 inviterte og utpekte Shabana Rehman til å lede organisasjonen. De hadde ikke en gang spurt henne i forkant da hun foran et samlet pressekorps fikk «oppdraget» av Abid Raja og Trine Skei Grande.

annonse

Han mener de to Venstre-politikerne på «svært uvanlig og uryddig vis» sørget for penger til en organisasjon som ikke enda var opprettet.

Men etter at kameraene var skrudd av og Abid Raja hadde spist bløtkake på TV, ble Rehman overlatt til seg selv med et svært tungt ansvar, en ny organisasjon og masse penger hun aldri hadde bedt om.

Slagkraftig

annonse

Likevel tok Rehman på seg oppdraget, som var å jobbe imot sosial kontroll og undertrykking av kvinner i muslimske miljøer.

– Dette kunne Shabana mye om. Å drive en organisasjon kunne hun ikke like mye om, understreker Helgheim, som viser til at den profilerte standupkomikeren, islamkritikeren og dyrevennens  organisasjon raskt ble slagkraftig og direkte. Født Fri tok ifølge Helgheim tak i «problemer i muslimske miljøer, på en måte som slett ikke alle tør».

– Å snakke muslimske trosamfunn midt imot, som kvinne med minoritetsbakgrunn, er ikke for alle. Noe støtte og oppfølging fra Venstre som satt det hele i gang, ble det ikke noe av.

På rekordtid

– Shabana ble upopulær i forskjellige miljøer, skriver Helgheim og viser til at det etter hvert kom det varsler på driften og t ble satt i gang en svært hurtigarbeidende granskning «som på rekordtid» konkluderte med flere grove brudd på god organisasjonskultur og at pengene som organisasjonen hadde mottatt, hadde blitt brukt feil.

Inkluderings og Mangfoldsdirektoratet (ImDI)  stanset pengestøtten og kunnskapsminister Guri Melby fra Venstre, strøk de statlige bevilgningene fra statsbudsjettet før noen en gang hadde rukket å svare og før saken var ferdig behandlet.

– Shabana Rehman sto igjen alene som syndebukk. Vi kan ikke se bort fra at dette var til stor glede for de kreftene som Shabana Rehman var gitt i oppdrag å bekjempe. Ingen av Venstre-politikerne som etablerte stiftelsen ville lenger snakke med henne. Granskningsrapporten fra Ernst & Young har senere fått krass kritikk av andre eksperter. Jeg har selv lest gjennom den og ser at det er kritikkverdige forhold, men langt fra alvorlige forhold, skriver Helgheim, som viser til at nå har også konkursboet gått gjennom regnskapene, og mener det var feil å stanse støtten.

– De konkluderer slik jeg også gjorde. De kritikkverdige forholdene er i stor grad av bagatellmessig karakter og noe du vil finne i de fleste bedrifter.

annonse

Han mener det kan synes som noen hadde stor interesse av at Ernst & Young skulle slå på stortromma i kritikken av Født Fri.

– Jeg har hatt jevnlig kontakt med Shabana hele veien, og jeg synes noe stinker ved denne saken. Jeg synes ikke man skal behandle mennesker på denne måten. Jeg synes vi skal være ekstra påpasselige på hva personer i Shabanas rolle kan bli utsatt for.

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon