Lars Gule. Foto: Terje Pedersen / NTB
annonse
annonse

FHI har i en rapport slått fast at høy smitte blant innvandrer ikke kommer av sosialøkonomiske årsaker.

Dette har fått til og med Lars Gule til å nevne religion som en mulig årsak.

– Men siden dette ikke er tilstrekkelig til å forklare den betydelige overrepresentasjonen, må vi i tillegg se på andre mulige faktorer, også slike som er knyttet til religion, skriver Lars Gule i Utrop.

annonse

Gule skriver at trangboddhet handler ikke bare om økonomi, men også om kulturelle og religiøse idealer knyttet til store familier. Han sier at det en kulturfaktor som i alle fall vanskeliggjør å kontrollere smittespredning.

Les også: WHO advarer økt smittespredning under ramadan

– Det å unnlate å besøke slekt og venner eller å avvise slike besøk anses for uhørt, rett og slett noe man ikke gjør. (…) Selv når besøk hos slektninger innebærer å krysse landegrenser. Og spesielt vanskelig er det å unnlate deltakelse i sosiale begivenheter som bryllup og gravferder, skriver Gule, og legger til at det er også en mangel på integrering:

annonse

– Mangel på tillit til myndighetene er ofte utbredte holdninger i mange land. Slike holdninger forsvinner ikke umiddelbart ved utvandring fra hjemland og innvandring til Norge.

De tilhører også kulturer og religioner hvor fatalisme og guds vilje står sentralt, skriver Gule, og sier at noen undervurdere seg selv fordi de ikke tror på egen skjebne.

– Religiøse markeringer er viktige og innebærer hyppigere samling av relativt mange mennesker. Gudstjeneste, kollektiv bønn, begravelser og mange religiøse høytidsdager krever deltakelse av mange og innebærer ofte brudd på smittevernregler.

Lars Gule avslutter med å si at det er ikke fremmedfiendtlig eller rasistisk å peke på kulturelle og religiøse faktorers betydning i menneskers adferd. Tvert imot, skriver han, og sier at det er å ta kultur og religion på alvor som sentrale faktorer i menneskers liv.

Allah, feriereiser og fedme blant årsakene til høy covid-forekomst blant innvandrere

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon