FNs hovedkvarter i New York. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP
annonse
annonse

Følger Saudi-Arabia inn i verdens viktigste organ for kvinners rettigheter.

UN Watch melder at Iran har blitt valgt inn i en periode på fire år i FN-kommisjonen for kvinners status, omtalt som det «viktigste globale mellomstatlige organet utelukkende dedikert til å fremme likestilling og styrke kvinner.»

Avstemningen fant sted onsdag i «FNs økonomiske og sosiale råd» (ECOSOC). Selv om avstemningen var hemmelig, må minst fire av de 15 vestlige demokratiene i ECOSOC – som inkluderer Australia, Østerrike, Canada, Finland, Frankrike, Latvia, Tyskland, Luxembourg, Nederland, Norge, Sveits, Storbritannia og USA – ha stemt på Irans kandidatur.

annonse

Avstemningen har vakt opprør verden rundt.

– Surrealistisk

Reaksjonene til iranske kvinnesaks- og menneskerettighetsaktivister på sosiale medier lot ikke vente på seg:

annonse

«Dette er surrealistisk,» tvitret den kjente iranske kvinnerettighetsaktivisten Masih Alinejad, som la til:

«Et regime som behandler kvinner som andre klasses borgere, fengsler dem for ikke å ha på seg den obligatoriske hijaben, forbyr dem å synge, utestenger dem fra stadioner og ikke lar dem reise utenlands uten tillatelse fra ektemenn blir valgt til FNs topporgan for kvinners rettigheter.»

Kylie Moore-Gilbert, den australske akademikeren som ble holdt som gissel i Iran i 804 dager mellom september 2018 og november 2020, uttrykte også sin store forbauselse over valget. 

Irans forferdelige kvinnerettighetshistorie

 Hillel Neuer, administrerende direktør for UN Watch, en Genève-basert menneskerettighetsgruppe, var heller ikke nådig da han omtalte beslutningen. 

– Å velge Den islamske republikken Iran for å beskytte kvinners rettigheter er som å gjøre en brannstifter til byens brannsjef. Det er absurd og moralsk forkastelig. Dette er en svart dag for kvinners rettigheter, og for alle menneskerettigheter, sa han.

annonse

Neuer viste til at Irans forfølgelse av kvinner er «grov og systematisk», både i teorien og i praksis, og at FNs egen generalsekretær har uttrykt bekymring om Irans «vedvarende diskriminering av kvinner og jenter.»

– Irans fundamentalistiske mullaer tvinger kvinner til å dekke til håret, og mange blir arrestert og angrepet daglig under den kvinnefiendtlige hijab-loven. De krever at en kvinne må få tillatelse fra faren til å gifte seg. Den lovlige alderen for en jente å gifte seg i Iran er 13 – og selv yngre jenter får lov til å gifte seg med faderlig og rettslig samtykke, sa han.

Neuer sa videre at «ayatollah Khameneis regime fengsler modige kvinnerettighetsaktivister», som Nasrin Sotudeh, Mojgan Keshavarz, Yasaman Aryani og Monireh Arabshahi, kun for å fredelig «kreve deres menneskelige verdighet»

– Hvorfor utpekte FN da en av verdens verste undertrykkere av kvinner som verdensdommer og vokter for likestilling og kvinnesaksforkjempelse?, spurte Neuer retorisk.

Oppfordring

Etter avsløringen, oppfordrer UN Watch nasjonale lovgivere i vestlige demokratier om å kreve at deres regjeringer avslører hvordan de stemte i avstemningen.

I 2017, etter en lignende hemmelig avstemning i samme FN-kommisjon for kvinners rettigheter førte til at Saudi-Arabia ble valg inn, stod UN Watch i front for en lignende kampanje.

Kampanjen førte til at den belgiske regjeringen måtte innrømme å ha stemt på Saudi-Arabias kandidatur, og at den hadde sørget for å fortelle saudiaraberne om sin beslutning.

FN får massiv kritikk for å ha lekket informasjon om uiguriske, tibetanske og Hongkong-aktivister til Kina

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon