Hele 60 prosent av nye koronapasienter med kjent fødeland er født utenfor Norge. Overlege mener det er genetisk betinget. Foto: Jil Yngland / NTB
annonse
annonse

Forrige uke var 60 prosent av nye koronapasienter med kjent fødeland, født utenfor Norge. Også i smittetallene er andelen personer født i utlandet høy, melder NTB.

Den ferske ukesrapporten fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at selv om antall innlagte går nedover, minker den mindre blant dem som er født i utlandet.

Blant smittede utgjorde utenlandskfødte 39 prosent i forrige, mens de utgjorde hele 60 prosent av de innlagte. Det er dermed en sterk overrepresentasjon. Utenlandskfødte utgjorde omlag 15 prosent av den totale befolkningen i Norge ifølge SSB.

annonse

Overlege Sheraz Yaqub ved Oslo universitetssykehus sier at en forklaring på at utenlandsfødte i Norge oftere blir innlagt på sykehus med covid- 19 kan være genetisk disposisjon for et alvorligere sykdomsforløp.

– Det er forskning som viser at genetikk kan ha en innvirkning på hvor hardt man blir rammet av sykdommen, sier Yaqub.

Han mener den raskeste løsningen for å få ned innleggelsestallene er å vaksinere de gruppene som blir hardest rammet av pandemien.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon