Foto: Gorm Kallestad / NTB
annonse
annonse

NTB melder at coronaisolerte vil få stemme hjemmefra under stortingsvalget. Folk i karantene får stemme i særegne valglokaler, men kan også søke om hjemmestemming.

De midlertidige endringene i valgloven og kommuneloven som Stortinget har vedtatt, trådte i kraft etter fredagens statsråd.

– Vi håper at de fleste er vaksinert før stortingsvalget og at smittetallene er lave i september, men vi må være forberedt på ulike scenarioer, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H).

annonse

Er man i coronasmittet og i isolasjon, skal man stemme hjemme. Det kan man søke hjemkommunen om fram til klokka 10 på valgdagen.

Valgdagen er mandag 13. september. Kommunene kan selv velge om det også skal avholdes valg søndag 12. september.

Folk i karantene får eget lokale

Er man i coronakarantene, skal man ikke bruke det vanlige valglokalet. Kommunen skal opprette egne stemmesteder hvor velgere i karantene kan avlegge stemme.

annonse

Folk i karantene som ikke har mulighet til å komme seg til et slikt sted, kan søke om å stemme hjemmefra på valgdagen. Fristen er klokka 10 på valgdagen.

Dersom man er i karantene og ønsker å forhåndsstemme hjemme, er fristen for det fredag 10. september klokka 10.

Valget skal gjennomføres

Det vedtas også at kommuner ikke kan innføre smitteverntiltak som medfører at stortingsvalget ikke kan gjennomføres.

– Alle som vil, skal få bruke stemmeretten sin, sier Astrup.

Det blir også gjort nødvendige endringer for å gjennomføre valg til Sametinget på en smittevernvennlig måte. Sametingsvalget finner sted samme dag som stortingsvalget.

Reglene gjelder kun for høstens stortingsvalg, og utløper ved nyttår.

Endringene ble enstemmig vedtatt av Stortinget. Unntaket var mulighet til å fravike to stemmemottakere ved lokale utbrudd. Det stemte Fremskrittspartiet og Rødt imot.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon