Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Gjennom Interpol hadde politimyndighetene i Serbia etterlyst en 32 år gammel statsborger fra Serbia for soning av en dom på sju år og tre måneder ubetinget fengselsstraff for voldtekt og overfall.

De straffbare handlingene serberen er dømt for, skal ha funnet sted fra 2. august 2012 til 4. oktober 2013 i den serbiske byen Kraljevo.

Utlendingen ble i 2019 i «Primary Court in Kraljevo» i Serbia dømt til en samlet fengselsstraff på sju år og tre måneder for blant annet voldtekt og grov kroppskrenkelse.

annonse

Ovennevnte dom ble først rettskraftig i «Higher court in Kraljevo» 23. oktober 2020. Kraljevo er en by vest i Serbia med ca. 83 000 innbyggere.

Les også: Æresvold: Rystende voldsbruk fra kvinne mot egne barn (+)

Pågrepet

annonse

21. desember 2020 ble den internasjonalt etterlyste voldtektsforbryteren pågrepet av norsk politi. Han har siden sittet varetektsfengslet i Kongsvinger fengsel i påvente av en formell utlevering til hjemlandet.

Utlevering

Etter anholdelsen i Norge fremsatte serbiske justismyndigheter en anmodning om utlevering fra Norge til Serbia etter utleveringsloven.

Politimyndighetene i Serbia ønsker selvfølgelig at deres egen statsborger skal overleveres for soning av sin straff i regi og under kontroll av fengselsmyndighetene i Serbia.

Det er Justisdepartementet her hjemme som i første omgang er rette adressat hva slike utleveringsbegjæringer fra utlandet angår.

Les også: Ung pakistaner nekter å fortelle politiet hvem han egentlig er (+)

Herværende påtalemyndighet har nå bedt Oslo tingrett om en kjennelse for at vilkårene for en tvangsretur til Serbia er oppfylt, samt at denne kan iverksettes og gjennomføres så snart som mulig.

Oslo tingrett poengterte i rettsboken at de kriminelle forholdene mannen fra Serbia var dømt for i sitt fedreland var svært alvorlige.

annonse

Retten stadfestet dermed at en utlevering til utlendingens opphavsland vil være uproblematisk, samt at grunnlaget for den fysiske «utleveringen» var tilstrekkelig rettslig godt begrunnet.

For øvrig viste retten til at serberen selv samtykket i en utlevering til serbisk politi.

Norsk-inder dømt for grov mishandling av ektefelle og døtre – over en periode på 34 og 28 år (+)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon