Illustrasjonsbilde. Foto: Kin Cheung/AP.
annonse
annonse

Blir tolket som et signal om en felles front mot Beijing – i det geopolitiske spenninger når nye høyder i Øst- og Sør-Kinahavet.

Ifølge Russia Today, kom Japans forsvarsminister Nobuo Kishi med kunngjøringen fredag. Øvelsene starter i sør-Japan 11. mai, og markerer første gang i historien at de tre nasjonene holder en felles militærøvelse med bakkestyrker. Tokyo har ved flere anledninger uttrykt å ha som mål å styrke sitt militære samarbeid med allierte i regionen.

– Ved å styrke samarbeidet mellom Japan, USA og Frankrike, vil vi ytterligere forbedre taktikkene og ferdighetene til selvforsvarsstyrkene med tanke på å forsvare avsidesliggende øyterritorier, sa Kishi, som ikke la skjul på at det først og fremst handler om Kinas territoriale krav over øyer i Øst- og Sør-Kinahavet.

annonse

Øst-Kinahavet

Forholdet mellom Beijing og Tokyo har lenge vært svært anstrengt på grunn av de omstridte øyene i Øst-Kinahavet – kjent som Senkaku-øyene i Japan, og Diaoyu-øyene i Kina. Begge land krever øyene som en del av sitt territorium, men de har vært under japansk effektiv kontroll siden 1885.

Les også: Japan og USA bekrefter militært samarbeid i tilfelle nødsituasjon på Taiwan

annonse

Kinesiske skip har ved flere anledninger trengt inn i territorialfarvannet rundt øyene de siste ukene. USA holdt nylig en militærøvelse ved øyene, selv om ingen amerikanske soldater gikk i land på territoriet, og Japan ikke tok del.

Sør-Kinahavet

Militærøvelsene mellom de tre nasjonene kommer samtidig som Manila protesterer direkte til Beijing for å ikke fjerne skip fra omstridte deler av Sør-Kinahavet som Filippinene krever som sitt territorialvann. Malina hevder at hundrevis av kinesiske militære fartøyer – kjent som den maritime militsen – opererer i området.

Beijing hevder på sin side at ingen soldater er til stede, og at det bare er snakk om fiskefartøyer.

«Kinas rett»

Kina har alltid forsvart sine territoriale krav i Øst- og Sør-Kinahavet, og hevder at landet har historiske rettigheter til å kontrollere området. Beijing underbygger sine påstander ved å vise til en avgrensningslinje kjent som «Den nistiplede linje» fra et sjøkart som først dukket opp i desember 1947.

annonse

Kina har ved flere anledninger avvist påstander om at landet bruker militær aggresjon for å sikre seg kontroll over regionen. Beijing hevder at det ganske enkelt beskytter et område som allerede tilhører Kina, så det handler kun om å opprettholde landets «suverenitet, rettigheter og interesser.»

Japan gjør comeback som en regional sikkerhetspolitisk stormakt

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon