Nestleder Kirsti Bergstø under landsmøtet til SV på Hamar fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB
annonse
annonse

Jordmorforbundet har fått meldinger om flere som vil reservere seg hvis forslaget fra SV om selvbestemt abort frem til uke 22 vedtas.

– Jordmorforbundet mener det er svært uklokt at SV ønsker å utvide retten til selvbestemt abort til femte måned av svangerskapet, skriver forbundsleder Hanne Charlotte Schjelderup til Dagen.

– Jordmorforbundet mener dagens abortlov balanserer både fosterets rettsvern og mors selvbestemmelsesrett på en fornuftig måte i dag. Jordmødre er redd for at kvinner som står i et krysspress der de selv ønsker å beholde barnet, vil oppleve mer abortpress lenger ut i svangerskapet, fortsetter hun.

annonse

SV-nestleder Kirsti Bergstø, som leder arbeidet med arbeidsprogrammet, mener det ikke er noen grunn til å frykte flere aborter med SVs forslag.

– Vi tar selvfølgelig advarselen fra Jordmorforbundet på alvor, men det er viktig å få fram hva vedtaket til SVs landsmøte faktisk inneholder. Det er noen overordnede prinsipp om at abortnemndene skal avskaffes, og at kvinner skal få økt selvbestemmelse, men innenfor grensene for lovlig abort. I tillegg fastslår vedtaket at kvinnene som står i den vanskelige situasjonen der for eksempel de har fått vite at barnet er svært sykt, skal ha rett til rådgiving, sier Bergstø.

– Erfaringer også fra land som har lenger grense enn oss for selvbestemt abort, viser at kvinner som ønsker å avbryte et svangerskap, gjøre dette tidligst mulig. Vi har altså ikke grunnlag for å frykte flere seinaborter med utvidet selvbestemmelse, avslutter hun.

annonse

Norge har i dag selvbestemt abort til og med 12. svangerskapsuke, men Arbeiderpartiet, MDG og Venstre ønsker selvbestemt abort til uke 18.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon