Cecilie Lyngby i Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
annonse

NRK har fått gjennomført det de selv omtaler som en såkalt «supermåling» hvor 11.000 personer er intervjuet om sine planer for hva de skal stemmer til høsten. Resultatene er ikke lovende for partier som står utenfor stortinget som Folkeaksjonen Nei til Bompenger (FNB), Demokratene og PDK.

Norstat beregner ikke eksakt oppslutning for hvert enkelt av småpartiene for NRK, men «ein kan slå fast dette,» skriver NRK.

  • Samla sett får «andre parti» 3,0 prosent oppslutnad i NRKs supermåling.
  • Desse 3 prosenta av veljarane fordeler seg på svært mange mindre parti.
  • Følgeleg er ingen av «dei andre partia » i nærleiken av stortingsplass.
  • Når Norstat har ringt til meir enn 11.000 veljarar, blir følgande fem parti nemnd av fleire enn 10, men færre enn 30 personar: Demokratane, Industri- og næringspartiet, Pensjonistpartiet, Partiet dei kristne, Partiet Sentrum.

– Ingen av dei små partia ligg an til å klare Stortinget. Norsk politikk er ganske stabil. Det er lenge mellom kvar gong vi får inn eit nytt parti, seier Johannes Bergh, som er valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning.

annonse
Skjermbilde NRK

Hvis det ikke er flere enn 30 personer som vil stemme på noen av disse partiene, betyr det at ingen av dem har en oppslutning på mer enn 0,3 prosent.

Det er FNB som er intervjuet i saken til NRK.

– Eg føler at vi lever i beste velgåande og at folk er med oss, eg, seier Cecilie Lyngby, en av to ledere i Folkeaksjonen nei til mer bompenger.

annonse

– Vi har akkurat fått ferdig vårt første nasjonale partiprogram og startar valkampen først no. Eg trur målingane vil endre seg når vi kjem i gang.

NRK har ikke innhentet kommentarer fra Demokratene. På en Sentio-måling for Nettavisen i februar fikk Demokratene 2,5 prosent. I samme mars-måling var de falt tilbake til 0,6 prosent nasjonalt.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon