Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador, her avbildet tidligere i vår, gir en beklagelse til mayafolket for overgrep. Foto: Fernando Llano / AP / NTB
annonse
annonse

Mayaene får en offisiell beklagelse fra Mexico for overgrepene urfolket ble utsatt for i flere århundre.

Myndighetene i Mexico har planlagt flere markeringer i forbindelse med at det er 500 år siden den spanske erobringen. I den forbindelse kommer president Andres Manuel Lopez Obrador med beklagelsen, skriver NTB.

– Vi vil gi vår mest oppriktige beklagelse til mayafolket for de forferdelige overgrepene de er blitt utsatt for av enkeltpersoner, nasjonale og utenlandske myndigheter, sier Lopez.

annonse
En gruppe med mayanske kvinner spiller softball i Huipil, Mexico i februar i år. Foto: Eyepix/NurPhoto/Shutterstock

Overgrepene fant sted i tre århundrer med kolonimakt og to århundrer som et selvstendig Mexico, med kastekrigen mellom 1847 og 1901 som den verste da hele 250.000 mistet livet.

– Vi beklager til mayafolket i Mexico for uretten gjort mot dem i historien, og for diskrimineringen de fortsatt er ofre for i dag, sier innenriksminister Olga Sanchez.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon