Bussjåføren ble drept og den psykotiske mannen forskanset seg inne i bussen i ni timer før han overga seg om kvelden den 16. og natt til 17. februar 2003. Nå har Høyesterett forkastet anken der mannen ville ha dommen om tvungent psykisk helsevern opphevet. Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX
annonse
annonse

En etiopisk mann må fortsatt sitte på tvungen psykiatrisk behandling etter bussdrapene i Valdres i 2003. Det har Høyesterett bestemt.

Mannen ble kjent psykotisk og dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern etter drapene i 2003.

Mannen søkte nå om overføring til frivillig psykisk helsevern.

annonse

Sakkyndige har slått fast at mannen lider av paranoid schizofreni og en dyssosial personlighetsforstyrrelse. Han har blitt tvangsmedisinert. Mannen viser til Guds inngripen når han i dag forklarer at han i medisinert tilstand ikke har psykotiske symptomer, skriver NTB.

Domstolen var ikke overbevist om mannen på egen hånd vil være i stand til å holde det regelmessige regimet med medisinering som er nødvendig for å holde ham symptomfri.

– Fortsatt medisinering og en forutsigbar tilværelse er derfor nødvendig for å forhindre psykotiske gjennombrudd og alvorlige lovbrudd. Det foreligger ingen realistiske behandlingsalternativer som kan ivareta dette, skriver førstvoterende dommer Cecilie Østensen Berglund i den enstemmige dommen.

annonse

Mannen var 26 år da han begikk drapene i 2003. Han var kommet til Norge fra Etiopia, men var utvist etter å ha fått avslag på oppholdstillatelse.

Mannen vil ikke frivillig reise tilbake til Etiopia, men det jobbes aktivt for å få ham tvangsreturnert, står det i dommen.

Les også: Innvandring og drapssaker i Norge – en oversikt (+)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon