Dialektbruk i Dagsrevyen skaper debatt. Ingvild Bryn (t.v.) benytter normert nynorsk i sendingene. Foto: Terje Pedersen / NTB
annonse

Både Noregs Mållag og riksmålsforkjemperne er skeptisk til dialekter i Dagsrevyen. 

– Nyhetslesere i utlandet snakker ikke dialekt. Slik burde det være i Norge også, sier Nils Heyerdahl i Det Norske Akademi til Aftenposten.

Heyerdahl, er preses i Det Norske Akademi for språk og litteratur, som kjemper for å bevare riksmålet, mener at offentlig anliggende bør gjøres på riksmål.

annonse

– Når man står fram foran mikrofonen og skal gi viktige meldinger til det norske folk, er man ikke en privatperson, sier han.

Akademiets preses Nils Heyerdahl under lanseringen av den nye nasjonale ordboken for bokmål Det Norske Akademis ordbok/NAOB Foto: Berit Roald / NTB

Heyerdahl mener også at også nynorsken ville vokst på mindre dialektbruk i NRK.

Noregs Mållag er delvis enige med Heyerdahl.

annonse

– I nyhetssendingene bør hovedregelen være normert tale. Jeg er mildt skeptisk til nyheter på dialekt, sier styreleder i Noregs Mållag, Peder Lofnes Hauge.

Nyhetsdirektør i NRK, Helje Solberg, sier at statskanalen gjerne vil speile det faktum at dialekter har fått en større plass i det offentlige rom.

– Når det er sagt, er publikumsforståelsen det viktigste. Vi skal ha et konsekvent og korrekt språk og jobber mye med dette. Dette gjelder alle våre medarbeidere, dialektbruk eller ikke, sier hun.

Nordmann skjøvet ut på grunn av lave nynorskkarakterer: – Utlendinger som ikke snakker ordentlig norsk kommer inn (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse