Foto: Resett.
annonse
annonse

Støy preget Oslo sentrum i dag.

SIAN hadde søkt om å få holde appell utenfor Stortinget 8. mai. De fikk kun innvilget én time mot de to timene de hadde søkt om. SIAN hevder innskrenkingen er ulovlig og hadde varslet protest i form av koranbrenning. SIAN har brent koranen en gang tidligere, under en demonstrasjon i Kristiansand i 2019. Da stormet sinte muslimer over barrikadene og angrep SIAN-leder Lars Thorsen.

Islams hellige måned Ramadan pågår og mange muslimer går på tom mage. Det var derfor ventet ekstra spent stemning blant motdemonstrantene til SIANs markering utenfor Stortinget på Norges frigjøringsdag. Også i august 2020 var det SIAN-demonstrasjon i Oslo, og da utartet det til sammenstøt og angrep fra motdemonstranter mot politiet.

annonse

Men det var stort sett rolig.

Gulskjortene. Foto: Resett.

Både Antirasistisk senter (ARS) og en gruppering kalt «Oslo Mot Rasisme» hadde varslet om deltakelse på en motdemonstrasjon. Mange hundre demonstranter møtte opp. De fleste virket å være etnisk norske i motsetning til det som var tilfelle i Drammen i april.

Til stede var også trønderen Veslemøy Lian i spissen for sine «gulskjorter». Politiet hadde plassert de ca 10-12 gulskjortene bak solide sperringer i beskyttelse for resten av demonstrantene.

annonse

Leievilkårene for demonstrasjonen forbød bruk av ild. Derfor hadde SIAN gått bort fra planene om å brenne koranen, og skulle heller rive den i stykker. Men heller ikke dette skjedde,

Det var satt tre lag av fysiske sperringer og tett i tett med betjenter. Opprørspoliti med tungt utstyr var i beredskap. Politiet hadde ikke tatt noen sjanser.

Disse tiltakene skapte stor distanse mellom SIAN og tilhørerne. Kombinert med bevisst støy som trommer og fløyter var det nesten umulig å høre hva SIAN sa.

Metodene for å lage støy varierte.

Ved 14:50-tiden hadde politiet fortsatt ikke brutt opp SIANs markering. SIAN var da i gang med å pakke sammen.

– Markeringen er avsluttet og politiet er godt fornøyd med hvordan den har forløpt, opplyser Politiet i Oslo på Twitter klokken 15.40.

annonse

Da var alle sperringer opphevet og trafikken gikk som normalt.

Seks bortvist

– Vi er mannsterke til stede og er klare dersom det skulle skje noe. Det er typisk mot slutten av slike markeringer at det blir utagering, så vi følger med, sa Grøttum.

Da var status at seks personer hadde blitt bortvist i forbindelse med den islamfiendtlige organisasjonens markering.

– Det er en litt aggressiv stemning, men det har ikke vært noen alvorlige hendelser eller utagering så langt, sa Grøttum.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon