Kong Harald og dronning Sonja cruiser nedover Karl Johans gate i åpen utslippsbil under 17. mai feiringen i Oslo i fjor. Gaten kan havne innenfor de utslippsfrie sonene, men det vurderes unntak for spesielle anledninger. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
annonse
annonse

Kongeparet planlegger ny kjøretur i åpen bil på 17. mai. Snart kan imidlertid nesten alle kongens biler bli utestengt fra bykjernen i de utslippsfrie sonene.

– Jeg ønsker ikke å legge meg opp i kongens og hoffets valg av bil. Men det er lov å håpe at kongefamilien viderefører sin lange tradisjon med nullutslippsbiler. På Teknisk museum står en av kongefamiliens første biler, en elbil gitt til daværende kronprins Olav som barn. Og kronprins Haakon hadde jo en tidlig versjon av Think og kjører elbil i dag, sier miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) i Oslo til NTB.

Kongeparet fikk mye oppmerksomhet da de 17. mai i fjor kjørte nedover Karl Johan i sin åpne A1 Buick Roadmaster fra 1939.

annonse

Denne bilen, kjent som «frigjøringsbilen», ble også brukt av kronprins Olav da han vendte tilbake fra Storbritannia med båt etter krigen. På rådhusplassen og på veien oppover paradegaten ble han tatt imot av jublende folkemasser.

Men snart kan slike scener blir umulige å gjennomføre, dersom byrådet i Oslo gjennomfører planen sin. Det jobbes nemlig med å etablere utslippsfrie soner, som vil utestenge nesten alle bilene til kongefamilien fra store deler av Oslo sentrum.

Bruker utslippsbiler

annonse

Bilene kongeparet så langt har brukt på offisielle oppdrag, er utslippsbiler, skriver NTB.

Det er ikke bestemt nøyaktig hvor nullutslippssonene i Oslo skal være, men forslagene som foreløpig ligger på bordet, vil ligge tett på eller omkranse Slottet.

Byrådsavdeling for miljø og samferdsel har som mål å få den første sonen på plass allerede neste år. Først ut blir trolig området nedenfor Slottet og ned mot Kvadraturen.

Toner ned problemet

– Utrykningskjøretøy er selvsagt unntatt, og så må vi komme tilbake til hva som vil gjelde for andre spesielle kjøretøy eller biler knyttet til arrangementer, som 17. mai, nobelprisutdeling eller Pride, sier Lan Marie Berg.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon