Naval Strike Missile. Foto: Wikipedia.
annonse
annonse

Til tross for gode stealth-egenskaper og høy hastighet, har USAs kyststridsfartøyer – Littoral Combat Ships (LCS) – nærmest vært forsvarsløse uten ordentlige våpen, men dette skal nå høre fortiden til.

LSC-en USS Freedom er blant skipene som vil bli utstyrt med NSM. Foto: Wikipedia.

The National Interest melder at den amerikanske admiralen Mike Gilday informerte Kongressen 29. april om at US Navy planlegger å fullføre installasjonen av norskutviklede Naval Strike Missile (NSM) på marinens 31 korvettstørrelse LCS-er innen utgangen av 2022.

Gilday kunngjorde også at flere LCS-er vil bli utstyrt med anti-mine- og ubåtjakt-våpensystemer i løpet av den samme tidsrammen, etter flere år med forsinkelser.

annonse

Hvis den ambisiøse tidsplanen blir oppfylt, burde de underbevæpnede fartøyene endelig oppnå den lange angrepsrekkevidden som de til nå har manglet, som vil gi dem nye kapasiteter og åpne opp for nye unike oppdragsmuligheter.

NSM har likevel ikke den samme rekkevidden eller hastigheten til de større anti-skipsmissilene som brukes av USAs hovedrivaler, Russland og Kina, men de ansees likevel som en praktisk løsning for å oppnå anti-skipskapasiteter på marinefartøy som hadde lite eller ingen før.

Underbevæpnede korvetter

annonse

Til tross for de gode stealth-egenskapene og den høye hastigheten til amerikanske LCS-er, mangler de ordentlige slagkraftige våpensystemer, selv når de konfronterer mye mindre og / eller mindre sofistikerte krigsskip.

For øyeblikket er de fleste varianter av amerikanske LCS-er utstyrt med en relativt liten  kanon med en kaliber på 57 millimeter og Hellfire-missiler, som kun er i stand til å engasjere fiender på en avstand på noen få kilometer.

Dette omtales som et stort taktisk problem for US Navy ettersom andre mindre korvetter og missilbåter – operert av rivaler som Kina, Iran, Nord-Korea og Russland – allerede er utstyrt med kraftige anti-skipsmissiler. Disse har ofte en angrepsrekkevidde på flere titalls – eller til og med hundrevis – av kilometer.

Artikkelen fortsetter

USA går til innkjøp av nytt langdistansemissil for å holde Kinas marine i sjakk

Oppgradering

Nå vil LCS-ene bli utstyrt med to lanseringsbeholdere som hver kan romme fire NSM-er. Våpensystemene og de nødvendige kontrollsystemene som hører med vil bli installert på baugen til skipene, rett bak 57-millimeterkanonen.

Den nye NSM-våpenoppgraderingen løser derimot ikke alle problemene til LCS, som for eksempel veldig høye driftskostnader og hyppige tekniske problemer med fremdriftssystemer. Men utrustningen vil i det minste omsider gjøre korvettene i stand til å utgjøre en troverdig trussel mot både små og store overflateskip, og dermed bidra til å avskrekke USAs rivaler i omstridte territorialvann som Persiabukten og Sør-Kinahavet.

annonse

US Navy har lovet en slik oppgradering i årevis. Allerede i 2014 testet den å installere NSM på fregatten USS Coronado, men opplevde en rekke tekniske problemer, som gjorde at det nye missilet ikke kunne fungere optimalt. Admiral Gildays nylige kunngjøring tyder imidlertid på at den amerikanske marinen nå er trygg på at den kan fortsette med NSM-oppgraderingen.

I tillegg til LCS-ene, opplyste Gildays også at minst ti kommende amerikanske fregatter i Constellation-klassen vil være utrustet med 16 NSM-missiler som deres primære antiskipsvåpen.

Andre land

I tillegg til USA, er det flere andre land som har tatt – eller vil ta – i bruk NSM.

Ti fregatter og missilbåter i den norske marinen er utstyrt med missilet; 15 kommende fregatter i den kanadiske marinen vil være det; alle unntatt én av den tyske marinens 12 fregatter vil også være det, i tillegg til åtte av Royal Malaysian Navy Maharaja Lela-klasse fregatter.

I tillegg har Storbritannia tilbudt å selge åtte NSM-utstyrte missilbåter til Ukraina for 1,6 milliarder dollar, som skal være klare for utplassering innen midten av 2020-årene. India forventes også å anskaffe seg helikopterlanserte NSM-er for sin nye flåte av MH-60R Sea Hawk-helikoptre.

annonse

Polen planlegger å bruke NSM-baserte kystbatterier for å motvirke Russlands baltiske flåte, mens Romania planlegger å skaffe sine egne NSM-batterier innen 2024, som potensielt kan bidra til å forsvare landets kystlinje fra Russlands Svartehavsflåte.

Artikkelen fortsetter

USA utvikler nye store autonome «ubåtdroner»

Effektivt missil

NSM er omtrent 4 meter langt og veier 400 kilo – inkludert et stridshode på 125 kilo – som gjør det til et lett anti-skipsmissil sammenlignet med USAs Harpoon, eller det sofistikerte stealth-missilet «Long Range Anti-Ship Missile» (LRASM). Mindre missiler er bedre egnet for bruk på mindre krigsskip, ettersom større missiler krever store vertikale lanseringssystemer.

Med en kostnad på 2,2 millioner dollar per missil, koster NSM over 57 prosent mer enn Harpoon Block II-missilet, som har en kostnad på 1,4 millioner, men det kan være verdt pengene. Ikke bare kan førstnevnte vise til mye lengre angrepsrekkevidde på 185 kilometer, men også overlegne sensorer og stealth-egenskaper, som i teorien gjør det mye mer kapabelt til å treffe bestemte mål uten å bli skutt ned av fiendtlige forsvarssystemer.

I likhet med Harpoon, bruker NSM en rakettbooster når det lanseres fra skipsbaserte lanseringsbeholdere. Den forkaster deretter boosteren og bytter til en turbojetmotor, før det flyr lavt over vannet for å minimere radarsignaturen i hastigheter mellom 864 og 1110 kilometer i timen.

For å komme seg rundt de avanserte luftvernsystemene som beskytter moderne krigsskip, er NSM-er designet for å ha en redusert radarsignatur, og er bygget av ikke-reflekterende komposittmaterialer. Missilene utfører også randomiserte bevegelsesmanøvrer når det nærmer seg det endelige målet for å minimere muligheten for å bli skutt ned av moderne anti-missil-forsvarsvåpen.

Et NSM flyr mot predefinerte koordinater ved hjelp av en kombinasjon av GPS, terrenggjenkjenningsdataprogrammer og andre navigasjonssystemer. Det opprettholder hele tiden en toveistilkobling med lanseringsplattformen, slik at operatøren kan bytte mål eller avbryte angrepet hvis ønskelig.

Ettersom krigsskip stadig er i bevegelse, aktiverer missilet i sluttfasen av angrepsbanen en infrarød (IR) sensor for å søke etter mål og klassifisere skipstyper. Det går deretter inn for å ta ut et bestemt mål, mens det filtrerer ut støy produsert av bølger og kystlinjer. IR-sensoren har fordelen av å være langt mer diskret enn den aktive radarsøkeren på et Harpoon-missil, og er upåvirket av fiendtlige jammesystemer. Sensorens klassifiseringsevne tillater i teorien også missilet å unngå å treffe sivile skip, lokkeduer eller fiendtlige militærfartøy av lav prioritet.

Andre bruksområder

NSM kan også brukes til presisjonsangrep på land, en nyttig kapasitet hvis mer spesialiserte landangrepskapasiteter ikke er lett tilgjengelige. Det gjør også missilet svært allsidig og brukervennlig på tvers av de forskjellige militære grenene, som USAs væpnede styrker har fått erfare.

NSMs egenskaper har faktisk inspirert andre grener av det amerikanske militæret til å ta det i bruk som en snarvei for å oppnå anti-skipskapasiteter, som er svært ettertraktet i dag på grunn av oppfatningen om at en potensiell konflikt med Kina primært vil foregå innen til sjøs og i luften.

Det amerikanske marinekorpset planlegger for eksempel å ta i bruk hundrevis av NSM-er på ubemannede Joint Light Tactical Vehicle (JLTV)-lastebiler (en neste generasjons Humvee-erstatning), som raskt kan utplasseres på små øyer i Stillehavet for å gi landbasert anti-skipstøtte til krigsskip i den amerikanske marinen.

Videre har US Air Force som hensikt å bruke en luftlansert variant av NSM kalt Joint Strike Missile (JSM), som passer inn i de interne våpenslusene til stealth-jagerflyet F-35. JSM omtales som et av de viktigste nye våpnene i F-35s nye oppgraderingsprogram på 16 milliarder dollar.  JSM tilbyr lengre maksimal rekkevidde – opptil 560 kilometer – enn sine forgjengere i store høyder. Det kan også ofre litt rekkevidde for å oppnå bedre stealth-kapasiteter ved å fly lavt i «sjøskumhøyde».

Japan, Norge og USA er allerede klare til å utstyre sine F-35 med JSM-er.

Fremtiden til US Navy: Stealthdestroyere bevæpnet med langdistanse hypersoniske missiler (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon