Erna Solberg (H). Foto: Heiko Junge / NTB
annonse
annonse

Ordet «gjenåpning» hører vi nå ofte i festtaler fra Statsministeren og fra andre politiske ledere. Det er i beste fall en bløff og i verste fall en kalkulert fordekt usannhet.

Bryggen i Bergen.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

For oss som har bedrifter med ansatte innen kultur, reiseliv og servering, kan alle de foreslåtte trinnene for gjenåpning fra trinn en til trinn fire karakteriseres som drepende lukkevedtekter. Å si at servicenæringene er gjenåpnet og i gang igjen fra og med første trinn oppleves som en hån. Vi må etterleve strenge krav til at alle gjester må spise for å kunne nyte alkohol, de må registrere seg ved ankomst, serveres ved bordene, og vi må stenge i god tid før kveldsnytt. Dette er oppskriften for at vi etter nedstengingen nå skal belønnes med ulønnsom drift. Det vi registrerer er folk som står i kø utenfor og vil inn, som setter seg sammen rundt engangsgrillen, og et par kartonger vin i diverse parker, hager, og terrasser.

Les også: Virustiltak i Oslos uteliv: – Selger Lompa for å redde stumpene

annonse
Statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Den beste løgnen har et element av sannhet sies det. At Norge nå har åpnet litt er en sannhet med modifikasjoner. For oss er det åpning med mulighet til å ta imot 1/4 av gjestene, med kort åpningstid, og med store utgifter. Dette er ikke en åpning av reiseliv, uteliv og kultur, men en seigpining som gir enorme økonomiske tap.

17. mai blir en ny kjip affære, også i år. Folk i Norge må holde seg til trinn 1 i Ernas gjenåpningsplan. Det vil si at folk må tutle hjem fra byen allerede klokken 22, det blir ikke fest og moro, barnetog eller feiring. Ingen konserter, ingen underholdning. Å synge allsang fra balkongen med kulturministeren var innovativt i fjor, men helt bakpå i år. I fjor 17. mai var serveringsstedene til kl 0300, det var ikke pålegg om bordservering, og det var ikke spiseplikt, og den store statshemmeligheten; smittetallene gikk ned utover sommeren, til tross for en flott 17. mai!

Over 1 million nordmenn har fått vaksine uten at det ser ut til å ha noen innvirkning for hva innbyggerne i landet får lov til. Vi er mange som opplever oss kuet. Var ikke vaksinene en investering for gjenåpning?

annonse

Den største bløffen ligger i det som heter trinn 4 i Ernas gjenåpningsplan. Vi kan leve tilnærmelsesvis normalt i juli sier hun. Tull og tøys. Når vi kommer til trinn 4, anslagsvis i juli, så er «gjenåpningen» fremdeles ikke kommet lenger enn vi var i fjor sommer. Vi skal fremdeles holde 1 meters avstand. Vi skal ikke danse, men sitte pent og pyntelig ved et bord og snakke med dem vi har vært innesperret i halvannet år med. Det er fremdeles begrensning på antall nærkontakter. Beklager Erna, men dette er ikke ensbetydende med å leve som normalt for vanlige folk. Ifølge myndighetene skal «alle voksne» ha fått første vaksinasjonsstikk i juli, men vi kan ikke se at det gjenspeiles i planen for gjenåpning.

Les også: NHO vil ha vekk koronakravet om bordservering

Ingen besøkende på Egon restaurant på Karl Johans gate i mars 2020. Nå stenges Oslo på nytt. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Reel gjenåpning er når avstandsbegrensning og antallsbegrensning forsvinner. Det sies det ingen ting om. Og det mest besynderlige, ingen journalister spør om dette vesentlige og epokeavgjørende øyeblikket. Er det når alle har fått første stikk i løpet av juli? Smitten er stabil. Antall sykehusinnleggelser går ned. Vi har dataene, men det antydes ikke engang en dato.

Sommeren fra mai til og med august er den tiden på året servering og kultur legger seg opp penger, slik at en kan klare helårsdrift.

Det skjer ikke i år slik som gjenåpningsplanen er, og da vil konkursfaren være overhengende allerede fra oktober. Staten har jo klokelig tatt ågerrente på sine lån, hvor skatte- og avgiftsutsettelser opphører i løpet av dette året. Når innkrevingen kommer etter valget, hva gjør vi som bedriftseiere da?

Restauranter opplever langt færre julebordbestillinger i år på grunn av koronapandemien. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Vi har forsøkt å se på hvordan Ernas forståelse av en tilnærmet normal juli og august vil ramme våre serverings- og kulturvirksomheter. Meteren gjør at kun 7 av våre 13 virksomheter kan få til noe som likner drift. Jo høyere grad av kultur, dess senere kan vi åpne. Ingen kan få danse, vandre rundt og mingle sammen. Vi får kanskje betjent 30 % av vårt ordinære publikum, så 70 % henvises til naboens balkong og vinmonopolets kartongvin. De minste og mest personlig pregede barene kan ikke åpne, underholdning og intimkonserter er helt borte. Det er også lønnen til artister, til lys- og lydfolk, arrangører, altså hele gulvet i kulturindustrien.

Les også: NHO: Nye tiltak gjør at de fleste serveringssteder og hoteller må stenge helt ned

Lang kø utenfor utsalget til Vinmonopolet på Aker brygge. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Reiselivet skulle ha 50 % av inntektene sine fra de fire måneder som kommer under denne såkalte gjenåpningen. Nå vasser de i de samme restriksjonene som oss. Publikum, og særlig de som bor bynært, behøver en «reason to go». Om kultur og servering ligger på sotteseng og ser bleik ut, så sitter det langt inne å dra til sentrum for opplevelser. Reiselivet vet også at ingen land i Europa stengte mer ned for sine gjester enn Norge i fjor. Sammen med Meteren så kommer nok Erna til å stå for den samme distrikts ødeleggende politikken i år. Kompensasjonsordningen virket bra i noen måneder i fjor vår, men nå, etter mer enn ett år, vil den først og fremst bli husket som noe som rant gjennom kultur, servering og reiseliv, til huseierne, og til slutt eiendomsbankene. Banker og industri har vært beskyttet av Regjeringen, og som Vinmonopolet, åpen hele tiden. En reduksjon i moms for servering ville hjulpet oss, men uten at vi nå får åpnet opp uten Meteren sett i forhold til økt vaksinasjonsgrad og mindre smitte, vil store deler av næringenes bedrifter og aktører dø ut. Det minste Erna kunne gjøre, er å forlenge og forbedre kompensasjonsordningen inntil alle bedrifter kan åpne uten restriksjoner.

annonse

Erna har vært flink til stenge ned Norge, men fremstår nå som uten energi til å stå i spissen og åpne opp slik at servicebransjene kan overleve. Konkursras og personlige tragedier vil komme som perler på en snor i mangel av en reell gjenåpningsstrategi. Erna trøster seg kanskje med at de stygge tallene og skjebnene først kommer til syne etter valget. Det siste som nå kom fra henne var en ny vaksinestrategi. Grunnen til den nye strategien var at da skulle Norge kunne åpne tidligere. Flott.

Men hvorfor er det ingen journalister som spør hvor mange uker tidligere Norge kommer til å åpne med den nye strategien. Og når. Ikke minst når.

Utelivsbransjen hardt rammet av konkurser

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon