Illustrasjonsbilde. Foto: Gorm Kallestad / NTB
annonse
annonse

Bønder blir oppfordret til å sende arbeidsledige nordmenn ut i åkeren, men de vil ikke.

Med koronastengte grenser blir bøndene oppfordret til å ta inn arbeidsløs norsk ungdom, men de vil ikke jobbe på gård, skriver NRK.

– Målet er å hjelpe i en akutt krise. De trenger arbeidskraft nå. Samtidig kan vi tenke langsiktig. Ved å lære opp norsk ungdom nå, har bøndene kanskje vikarer og sesongarbeidere i lang tid, sa landbruks- og matminister Olaug Bollestad til NRK.

annonse
landbruks- og matminister Olaug Bollestad, er skuffet over arbeidsledig norsk ungdom. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Christel Taranger Freberg og Bernt Freberg på Nøtterøy, ba derfor om ti arbeidsledige fra NAV for å høste asparges. Bare fem av dem dukket opp. Tre gikk umiddelbart etter at arbeidsoppgavene var gitt, mens de siste to ga opp i løpet av dagen.

– Hun fra Nav var så sint og lei seg. Hun hadde forberedt dem så godt. Nå er det pensjonerte bønder som gjør jobben, svigers og vennene deres, forteller Freberg.

Freberg har skrevet 43 søknader om unntak fra innreiserestriksjonene til ingen nytte. Det gis kun hvis arbeideren har spesialkompetanse man ikke kan finne i Norge, heter det seg.

annonse

«Er erfaring, utholdenhet, vilje og lysten til å arbeide spesialkompetanse?» spør kona Christel på Facebook.

Arbeidsledig norsk ungdom gidder ikke å jobbe på gård under koronapandemien, selv om satsene er justert opp. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Bondelaget kan fortelle at ekteparets erfaringer ikke er unike.

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) er skuffet over norsk ungdom.

– Det er ikke greit overfor bøndene. Jeg vil selvfølgelig ta dette opp med arbeids og sosialministeren, sier hun.

Bollestad forteller videre at de har justert satsene for at arbeidsledige skal ha en motivasjon for å komme ut i jobb, og at de har gitt tilskudd til opplæring via Nav og gården arbeidstakerne skal være på. Alt til ingen nytte.

Ministeren forstår at bøndene med dette har et problem.

– Nå er vi midt i pandemien, og vi er veldig redde for importsmitte. Derfor har vi restriksjoner. Men vi følger dette hver eneste dag, for vi vet det er et problem for dem som produserer, svarer Bollestad.

Hva trenger vi mest: Bønder eller journalister?

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon