Yama Wolasmal. Skjermbilde NRK
annonse
annonse

Bransjeavisen Medier24 har gjort et intervju med NRKs Midtøstenkorrespondent, Yama Wolasmal. Han kommer med oppsiktsvekkende uttalelser om en av partene i konflikten som han dekker for statskanalen.

– Jeg føler at jeg er en verden unna lidelsene man nok en gang ser i denne konflikten. Fra der jeg står på terrassen min, ser jeg familier som har grillfester på balkongene sine, folk som går tur med hundene sine, eller soler seg, sier Wolasmal til Medier24 fra Jerusalem.

Wolasmal ble utpekt som korrespondent i 2020. Han har tidligere vært korrespondent i Kabul og utenriksreporter for TV 2. Han begynte som nyhetsanker i NRK i 2017.

annonse

– Beirut er et Mini-Midtøsten. Her finner du regionens mangfold, motsetninger og paradokser på ett sted. Et perfekt utgangspunkt for å dekke Midtøsten som jeg alltid har vært fascinert av, sa Wolasmal til NRK da stillingen ble gjort kjent.

Wolasmal er født i Kabul i Afghanistan og kom ifølge Wikipedia til Norge som kvoteflyktning i 1986. Han er oppvokst på Grünerløkka i Oslo med foreldre og ti søsken.

Som Resett tidligere har skrevet, i 1986 sultestreiket Wolasmals far utenfor den sovjetiske ambassaden med krav om at «regjeringen må støtte den afghanske geriljaens informasjonssenter ‘Mujahid’ i Oslo, og spesielt Hassan Wolasmals egen avis Mujahid Wolas». Avisen ble ifølge Wolasmal distribuert i 1000 eksemplarer i Norge og i 15 000 eksemplarer i Pakistan; «Sultestreiker mot Sovjet».

annonse

Etter at Resett skrev dette, gikk Yama Wolasmal ut med kritikk.

«Resett har ‘klippet og limt’ kreativt fra Thomas Hegghammers ferske forskningsrapport om skandinaviske jihadister. Her insinueres det langt på vei at min far, som drev en afghansk motstandsavis på 1980-tallet, fungerte som et talerør for jihadister», skrev han på Facebook i 2019 ifølge Medier24.

Nå er Wolasmal på plass i Midtøsten for NRK og dekker en konflikt som har mobilisert muslimer verden over mot Israel. Til Medier24 legger han ikke skjul på sine synspunkter.

– Med overlegg skutt pressefolk

– Hva tror du er grunnen til at mediene nå blir et selvstendig mål i denne konflikten? spør Medier24.

– Dette er dessverre ikke første gang Israel rammer mediehus og pressefolk. Israelske sikkerhetsstyrker har med overlegg skutt pressefolk en rekke ganger mens de har vært på jobb, selv om de går med skuddsikre vester tydelig merket som «press», svarer Wolasmal.

Medier24 ber ikke Wolasmal dokumente disse oppsiktsvekkende påstandene om overlegg fra Israels side. De blir dermed stående uimotsagt.

Wolasmal sier til Medier24 at det er påfallende at Israel har valgt «å bombe mediene, og at de har gått til angrep på pressefriheten.»

annonse

Israel har selv hevdet at det var fordi Hamas brukte bygningen at den ble bombet. Alle ansatt fikk forvarsel og beskjed om å evakuere.

Ifølge Wolasmal er det slik at Israel «snakker om seg selv som et demokrati».

– Dette kan ikke tolkes på noen annen måte enn at Israel ønsker å kvele informasjonsstrømmen fra Gaza, og at de vil ha slutt på bildene som går ut og viser konsekvensen av bombingen deres, er NRK-korrespondent Wolasmals tolkning. 

Medier24 skriver at da de snakket med ham, har NRK-reporteren nettopp redigert ferdig et innslag til kveldens Dagsreyen-sending.

– Innslaget er om en palestinsk familie som ble drept av en israelsk bombe i dag tidlig. Ti personer i samme familie ble drept, to kvinner og åtte barn. Den eneste som overlevde var en fem måneder gammel gutt, som heter Omar.

– Å se bildene av det fem måneder gamle spedbarnet gråte av smerte i sykehuskrybben uten familien rundt seg, gjør noe med deg. Spesielt siden min datter Lydia er like gammel. Det er det tøffeste med å jobbe med konflikter som dette. Det setter spor, sier Wolasmal til slutt i intervjuet.

Medier24 konfronterer ikke Wolasmal med om hans muslimske bakgrunn kan påvirke hans evne til å rapportere nøytralt fra denne konflikten som har blitt brukt av blant annet al-Qaida og det iranske regimet i flere tiår for å mobilisere sinne blant muslimer mot Israel og USA.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon