Foto: Erik Johansen / NTB
annonse

Vårt vakre land må kjempes for, hver eneste dag.

Nok en gang er dagen her når det er greit å være nasjonalist, veive med flagget og smykke seg i nasjonalromantisk stas. Vi skal være veldig glade for at vi tross alt lever i et land som feirer seg selv så ubehøvlet. Det er mildt sagt ingen selvfølge i landene rundt oss.

Det har sine årsaker. På venstresiden er det en tendens til å late som om Norge historisk har sittet på en grønn gren og badet i melk og honning som en kolonial stormakt. Faktum er at Norge aldri har vært noe slikt land. Norge var en koloni, og ble rundstjålet for store rikdommer, som ble sendt ut av landet, til glede for dansk adel.

annonse

Liberalisme og nasjonalisme

Den tiden er heldigvis forbi, og vel så det. Vi fikk vår konstitusjon i 1814, på denne dag, for godt over 200 år siden. Norges grunnlov var, relativt sett, svært liberal, og la grunnlag for den velstanden og den friheten som vokste frem i Norge etter hvert. Og uten et nasjonalistisk aspekt, hadde det ikke blitt noe av noen grunnlov eller nasjonsbygging i det hele tatt.

I dagens samfunn settes liberalisme og nasjonalisme opp mot hverandre som motpoler, men dette mangler historisk basis. Den norske nasjonalstaten er et produkt av nasjonalisme og liberalisme hånd i hånd. Ideen om en suveren stat med ett folk og en felles kulturarv, og ideer som menneskeverd, likhet og frihet. Det er disse tingene som ligger til grunn for den suksessen Norge og andre nasjonalstater har vært. 

annonse

Vi skal være veldig stolte av, og ikke minst takknemlige for, at vi lever akkurat her i Norge. Selv om vi ofte har mye å kritisere, så er det viktig å ikke svartmale for mye. Vi har svært gode kår i Norge.

Men det betyr samtidig ikke at vi skal lene oss tilbake, og bare forvente at alt det gode ved Norge bare vil bestå av seg selv.

Å forvalte arven

Vi må ta vare på det vi har. Norges ve og vel er fullstendig avhengig av at vi tar fornuftige valg ved hver eneste korsvei. At vi sier ja til det som lønner seg, det som er bra for næringslivet og som bidrar til stabilitet. At vi står opp hver morgen, går på jobb, tar vare på våre familier, venner og naboer.

Og ikke minst; at vi kan sette foten ned, og at vi har vilje og evne til å si nei når det trengs, til alt som koster mer enn det smaker, alt som bidrar til mindre stabilitet, og alt som utfordrer ytringsfrihet, og andre helt essensielle verdier.

Ytringsfriheten er den friheten alle andre friheter hviler på. Ryker den, ryker fort alt annet. Derfor er det så viktig at når man mener noe, så sier man det. Derfor er det så viktig å stå imot stigmatisering av fornuft og sunn patriotisme. Gjør vi ikke det, er det ute med oss. Det er umulig for oss å ivareta frihet, likestilling, suverenitet og religionskritikk, dersom vi ikke har reell ytringsfrihet til å forsvare alt dette.

Derfor må vi engasjere oss. Derfor må vi være takknemlige og stolte. Derfor må vi stå opp for oss selv og våre verdier. Derfor må vi feire Norge i dag, uten skam, uten skyld, og med en god porsjon ettertanke. Vårt vakre land kan ikke tas for gitt. Det må kjempes for, hver eneste dag.

Gratulerer med dagen.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
annonse