Illustrasjonsfoto fra Martin Linge-feltet i Nordsjøen: Jan Arne Wold / Equinor / NTB
annonse
annonse

Ingen nye olje- eller gassfelter trengs hvis den globale oppvarmingen skal holdes under 1,5 grader, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA).

IEA er overraskende klare i sin rapport som derfor vekker oppsikt, skriver NRK.

– Det at dette kommer fra olje- og gassektorens «venner» tror jeg vil endre diskusjonen ganske mye, sier forskningsdirektør Glen Peters ved Cicero til NRK.

annonse

Organisasjonen spår en kraftig nedgang i etterspørselen etter fossilt brennstoff, og fastslår i sin rapport at dette vil være nødvendig hvis verden skal nå målet om såkalt netto nullutslipp innen 2050.

– Utenom prosjekter som er igangsatt i 2021, blir ingen nye olje- og gassfelt godkjent for bygging i vårt veikart, og det trengs ingen ytterligere kullgruver eller gruveutvidelser, skriver IEA i rapporten.

Olje- og energiminister Tina Bru (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Olje- og energiminister Tina Bru (H), hevdet i februar det motsatte.

annonse

– Vi kommer uansett til å produsere på et nivå som er i tråd med det vi trenger å gjøre for å nå klimamålene, sa olje- og energiminister Tina Bru (H) til NRK den gang.

Sjefanalytiker Thina Saltvedt i Nordea har anlysert olje- og energimarkeder i en årrekke.

– IEA sier rett ut at vi trenger ingen nye prosjekter, men bør konsentrere oss mot det som er i gang og få ned avtrykkene som er på dem. Vi vil ikke ha behov for så mye olje- og gass som vi har trodd før, sier Saltvedt.

Thina Saltvedt er sjefanalytiker i Sustainable Finance i Nordea. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) mener IEA-rapporten nå må brukes til å stanse konsesjoner som allerede er gitt.

– Regjeringen er nødt til å trekke tilbake 25. konsesjonsrunde der oljeselskapene får mulighet til å boltre seg og lete etter olje og gass på mange nye felt utenfor norskekysten, sier han.

Lars Haltbrekken benytter rapporten til å legge press på regjeringen for å trekke tilbake konsesjoner om mer oljeutvinning. Foto: Terje Pedersen / NTB

Statssekretær Tony Tiller (H) mener imidlertid at rapporten ikke forandrer noe på norsk oljepolitikk.

– Det er uaktuelt å legge om oljepolitikken nå. Vi har et langsiktig perspektiv på det, og rapporten peker også på at det vil være et behov for olje og gass også i en framtid der vi ha netto null utslipp, sier han.

Greta Thunberg: – Norsk oljepolitikk er en sikkerhetstrussel

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon