Rikshospitalet. Foto: Geir Olsen / NTB
annonse
annonse

En marokkansk kvinne som gikk på skole i Polen ble kjent med en innvandrer med opphold i Norge, og flyttet hjem til ham. Da studentvisumet utløpte søkte de om familiegjenforening. Men de var ikke gift.

Rikshospitalet. Foto: Geir Olsen / NTB

Så ble den 29 år gamle kvinnen gravid.

– Det var ikke planlagt. Jeg tenkte på abort, men fikk meg ikke til å gjøre det, sier hun til Klassekampen.

annonse

Kvinnens forsikring var utløpt og hun oppholdt seg ulovlig i Norge. Hun kontaktet Rikshospitalet, og de informerte at hun måtte betale 90 000 kroner for fødselen. Kvinnen sier til Klassekampen at hun ble redd og stresset. Paret vurderte å føde i Marokko, men mannen hadde delt omsorg med et barn fra tidligere forhold, og kunne ikke være fraværende. Hun ville ikke dra alene, fordi det er vanskelig å få visum til Norge.

Les også: Advokat vil ha amnesti for alle utlendinger med ulovlig opphold i Norge

– Det bare låste seg for meg. Jeg ville først hjem til Marokko, men så ingen annen mulighet enn å bli her og satse på det beste, sier hun og legger til:

annonse

– Jeg har aldri hørt om noe land som krever full betaling for fødsel. Hadde forsikringen min vært gyldig, ville den heller ikke ha dekket helseutgifter til fødsel, sier hun, og forteller at de ikke har penger, ei heller familiene hjemlandene.

Den marokkanske kvinnen sier til Klassekampen at fødsel bør være gratis for alle kvinner uansett bakgrunn, og legger til at kvinnerettigheter er menneskerettigheter.

Loven skal være lik for alle, også for Mustafa Hasan

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon