Mann skanner en QR-kode for å laste ned en e-bok ved en metrostasjon i Moskva. Illustrasjonsbilde. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / NTB
annonse
annonse

Får konsekvenser.

I mars kunne det virke som Twitter sang på siste verset i Russland.

Da varslet det russiske medietilsynet Roskomnadzor at verdens største plattform for mikroblogging kunne bli blokkert der i landet.

annonse

Grunnen var påstått motvilje og sendrektighet fra Twitter når det gjelder å slette innhold som tilsynet mener strider mot russisk lov.

Les også: Twitter: Trump er utestengt for godt

For å understreke alvoret, la Roskomnadzor inn hundre prosent forsinkelse på mobiltelefoner og femti prosent på PC-er for nedlasting fra Twitter.com.

annonse

På mobiltelefoner kunne ventetiden være så lang som 45 sekunder.

Twitter ble gitt en måned på å etterkomme Roskomnadzors pålegg, da tjenesten ellers ville kunne utestenges fra Den russiske føderasjons territorium.

Nå er «dommen» fra Roskomnadzor klar: Twitter har imøtekommet tilstrekkelig mange slettekrav, og unngår dermed blokkering i denne omgang.

Les også: Pakistan stenger sosiale medier etter voldelige anti-franske protester

Den USA-baserte Big Tech-aktøren beholder dermed markedsadgangen til Russlands 146 millioner innbyggere.

– Twitters moderatorer fjernet over 91 prosent av forbudt informasjon. For øyeblikket er 563 innlegg med barnepornografi, narkotika og selvmordsrelatert innhold, oppfordringer til unge om å delta i uautoriserte massehendelser samt ekstremistisk og annet [forbudt] innhold […] ennå ikke slettet, skriver Roskomnadzor, gjengitt av TASS.

annonse

Les også: Corona-demo oppløst i Stockholm

Selv om Twitter unngår blokkering, vil Roskomnadzor videreføre forsinkelsen på mobiltelefoner, som fremfor alt de yngre generasjonene benytter.

Tiltaket vil kunne oppheves når Twitter har slettet hundre prosent av det innklagede materialet og svarer på Roskomnadzors henvendelser innen 24 timer.

Nå vurderer Roskomnadzor å bruke samme pisk på Facebook og YouTube.

I tillegg ble Twitter forrige måned idømt tre bøter på i alt 8,9 millioner rubler, vel 117.000 amerikanske dollar, av Moskva byrett. Grunnen var at Twitter ikke hadde slettet innlegg hvor mindreårige oppfordres til å delta i uautoriserte og ulovlige arrangementer.

Nylig trådte Russlands såkalte anti-Apple-lov i kraft. Loven krever at russisk programvare er forhåndsinstallert i alt elektronisk utstyr med internett-tilkobling.

Dermed må Google blant annet vike for den tilsvarende tjenesten Yandex, mens VKontakte overtar Facebooks plass.

Russland har igangsatt et bredt oppgjør med Big Tech. Grunnen er delvis at Big Tech påstås å systematisk sensurere og blokkere russiske interesser og delvis irritasjon over at Big Tech angivelig hever seg over suverene stater.

Ville utfordre Twitter – da dukket Putin opp

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon