Ungdomsenheten i Bjørgvin fengsel. Her er det fire plasser, det samme som i Eidsvoll. Men behovet er dobbelt så stort. Foto: Marit Hommedal / NTB
annonse
annonse

Mindreårige lovbrytere settes i fengsel for voksne siden kapasiteten på landets to ungdomsfengsler er sprengt.

Totalt er det åtte fengselsplasser for unge lovbrytere mellom 15 og 18 år i Norge. De er fordelt med fire plasser hver i ungdomsenhetene i Bjørgvin og Eidsvoll fengsler, skriver Aftenposten.

Det ble også i 2019 opprettet tre varetektsplasser for mindreårige ved Eidsberg fengsel.

annonse
Ungdomsenheten i Bjørgvin fengsel. Foto: Marit Hommedal / NTB

I løpet av det siste året har det vært 17 innsatte under 18 år i fengsel, altså dobbelt så mange som det er kapasitet for. Dermed må ungdommene plasserer i vanlige fengsler, skriver NTB.

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Thor Kleppen Sættem (H), sier at ungdomsenhetene ved fengslene er enormt dyre plasser. Det går 68 ansatte på de åtte ordinære plassene på ungdomsenhetene.

Tall fra Kriminalomsorgsdirektoratet viser at hver fengselsplass kommer på 7 millioner kroner.

annonse

Direktoratet har bedt om flere midler til ungdomsplasser, men i statsbudsjettet for 2021 er det Oslo fengsel som blir prioritert.

Terrorsiktet 16-åring flyttes til ungdomsfengsel

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon