Fotomontasje: Sylvi Listhaug / Lise Åserud / NTB / Freddy André Øvstegård / Stian Lysberg Solum / NTB
annonse

Sylvi Listhaug sa i talen på Frps landsmøte at det ikke finnes «strukturell rasisme» i Norge. Dette har fått SV-politiker Freddy Øvstegård til å reagere.

Freddy André Øvstegård (SV. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det er nesten rørende å se hvor blåøyd og naiv Listhaug er i rasismedebatten. Listhaug og andre representanter for majoriteten går ut og fornekter det mange minoritetspersoner opplever i det daglige, sier Freddy Øvstegård til VG, og trekker frem eksempler på strukturell rasisme:

annonse

– Vi ser det i jobbintervjuer, i diskriminering i utelivet, i boligmarkedet og at folk med minoritetsbakgrunn stoppes oftere av politiet på gaten.

Les også: Frps NRK-kutt på to milliarder kroner: – Galskap, useriøst og uansvarlig

I talen koblet Listhaug bruken av strukturell rasisme til en «verdikamp» der «sosialistene» vil dele folk opp i grupper etter identitetspolitiske hensyn.

annonse

– Endelig har de funnet en måte å gjøre det på, nemlig gjennom å påstå at Norge er et rasistisk samfunn.

Denne påstanden får Øvstegård til å reagere sterkt.

– Det er en klassisk konspirasjonsteori. Jeg vil ta sterk avstand fra det. Jeg vil invitere Frp til å sette seg ned med dem som opplever rasisme og lytte, fremfor å polarisere debatten ytterligere, svarer han, og sier at politiet stopper oftere innvandrere enn han selv:

– Det finnes ikke noe påbud eller instruks om å stoppe folk med mørk hudfarge oftere, men det gjøres. Det er ikke uttalt rasisme i politiet, men resultatet er at folk som meg nesten aldri stoppes, mens folk med mørk hudfarge stoppes.

Leder i Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Les også: SV-politiker kritisk til Listhaug: – Strukturell rasisme eksisterer

Rune Berglund Steen er helt enig med Øvstegård, og kaller påstanden til Listhaug for et populistisk utspill. Leder av Antirasistisk Senter sier at strukturell rasisme er noe en kan måle statistisk.

SV-politiker om HRS: Regjeringen gir statsstøtte til en hatblogg (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse