Flyktninger på vei fra Tyskland til Danmark under flyktningkrisen i 2015 / Reuters / NTB Scanpix / Leder i Unge Venstre, Sondre Hansmark / Håkon Mosvold Larsen / NTB
annonse
annonse

Danmark vurderer Syria som trygt og skal sende flyktningene hjem, og det har skapt reaksjoner i Norge. Flere har tatt til orde for at flyktningene heller kan få opphold i Norge.

Seher Aydar (Rødt). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Først ute var Seher Aydar fra Rødt som uttalte at man ikke kan sende mennesker tilbake til det de flyktet fra. Hun mener det er usolidarisk.

– Vi i Rødt vil særlig utfordre regjeringspartiene Venstre og KrF, som flere ganger har sagt at de er opptatt av en mer human og solidarisk asylpolitikk. Nå har de sjansen til å vise det i praksis. Ta imot disse syrerne her i Norge!

annonse

Les også: Lest i Klassekampen: – Norge bør ta imot de syrerne Danmark sender hjem

Neste ut er Unge Venstre-leder Sondre Hansmark. Han forslår også at Norge skal ta imot de Danmark sender ut.

– Danmark har som eneste europeiske land sagt at de ønsker å sende asylsøkere og flyktninger tilbake til Syria. Det er et land som er trygt for de aller færreste, i hvert fall for dem som har flyktet. Sosialdemokrater i Europa ønsker nå å sende flyktninger til krigsherjede land og det er et klart frampek på hva slags politikk vi kan få hvis Arbeiderpartiet vinner valget, sier han til Dagbladet, og legger til:

annonse

– Jeg mener Norge skal tilby flyktningene som blir sendt tilbake til Syria opphold. Danmark bryter flyktningkonvensjonen. Jeg mener ingen skal reise til land der de risikerer å bli utsatt for tortur og inhuman behandling.

Les også: Helgheim vil følge Danmark – sende syriske flyktninger tilbake

Leder for Unge Venstre Sondre Hansmark under landsmøtet. Foto: Ned Alley / NTB

Hansmark sier at utviklingen i Arbeiderpartiets søsterparti i Danmark er bekymringsverdig, og han er redd for hva som vil skje om Ap kommer i regjering til høsten. Han sier at de henter inspirasjon fra sitt søsterparti i Danmark. Et parti som fører Europas strengeste asyl- og flyktningpolitikk.  Ledere av Unge Venstre frykter at vi kan få en politikk som er totalt inhuman.

Danmarks sosialdemokratiske statsminister Mette Frederiksen har slått fast at syriske flyktninger fra området rundt Damaskus bør vende hjem, ettersom den danske regjeringen vurderer at dette området nå er trygt.

Hundrevis av syriske flyktninger i Danmark skal etter planen få sine oppholdstillatelser trukket tilbake i løpet av de kommende månedene.

– Om du er flyktning, er det fordi du har et behov for beskyttelse. Og om det behovet forsvinner, fordi du ikke er individuelt forfulgt eller at det ikke er noen generelle omstendigheter som krever beskyttelse, så må du så klart returnere til ditt eget land, sa Frederiksen til Jyllands-Posten.

Danmark skal sende syrere hjem – Rødt vil invitere dem til Norge

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon