Arild Hermstad: Foto: Heiko Junge / NTB
annonse

Fungerende leder i Miljøpartiet De Grønne, Arild Hermstad mener Oljefondet skal ha samme krav til dyrevelferd som til menneskerettigheter.

Une Bastholm og Lan Marie Berg. Foto: Heiko Junge / NTB

Oljefondet er i dag verdt godt og vel 10 000 milliarder kroner, og det sies at de eier aksjer for flere milliarder i selskaper som kobles til dårlig dyrevelferd.

– Dette er virkelig verstingselskaper som behandler dyr på en grusom måte, det er uakseptabelt, sier Hermstad til E24.

annonse

Les også: Påstand: Oljefondet eier aksjer i selskaper som motarbeider klimatiltak

Miljøpartiet De Grønne har skrevet i partiprogrammet at Oljefondet skal ta mer hensyn til bærekraftsmål og dyrevelferd. De vil ha «samme krav til dyrevelferd som til menneskerettigheter» når det kommer til investering av Norges sparepenger.

– Det som er bra for dyrene er bra for folk, risikoen for en ny pandemi øker hvis vi fortsetter med overmedisinering og mishandling av dyr, sier Hermstad, og legger til:

annonse

– Vi kan ikke håve inn milliarder på at dyr behandles på denne uverdige måten.

Les også: Manifests løsning på klimakrisen: Tapp oljefondet og reduser de rikestes kjøpekraft

Oljefondet eier aksjer i amerikanske Cracker Barrel for rundt 350 millioner kroner. De har en rangering som indikerer at det ikke etterlever løfter om forbedring av dyrevelferd, ifølge interesseorganisasjonen World Animal Protection. De eier også aksjer for 980 millioner kroner i WH Group, som igjen eier en av verdens største produsenter av svinekjøtt, Smithfield Foods. De har fått kritikk for gjentatte brudd på dyrevelferd, av organisasjonen Animal Welfare Institute.

MDG-politiker: – Altfor lenge har bilen fått altfor mye plass

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse