Det er mange gråspurv i verden, forskerne mener at de utgjør rundt 1,3 milliarder. Foto: Jan Kåre Ness / NTB
annonse
annonse

Det finnes rundt 50 milliarder fugler i verden viser nye anslag.

Australske forskere har offentliggjort studien over fuglebestander i tidsskriftet Proceedings of the US National Academy of Sciences.

William Cornwell fra University of New South Wales i Sydney ledet gruppen av forskere som kombinerte vitenskapelige undersøkelser av enkeltarter i visse områder med de nærmere en milliard oppføringene i den elektroniske ornitologiske databasen eBird.

annonse

Forskerne tok utgangspunkt i data om 9.700 kjente fuglearter fra hele verden, da de mener at disse fugleartene representerer 92 prosent av alle eksisterende arter.

Trekkfugler på vei nordover. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Forskerne foretok en såkalt ekstrapolering, det vil si å anslå antall fugler utenfor kjente område ved å anta at tendensen er den samme som innenfor det kjente området. Da kom de fram til at det må være om lag 50 milliarder fugler i verden.

Studien konkluderer også med at det er relativt få vanlige arter, og mange sjeldne arter.

annonse

Fuglene med minst utbredelse, bare rundt 3.000, er kiviene fra New Zealand. Det er fugler uten synlige vinger og som dermed ikke kan fly. Det er heller ikke mange av merittene (rundt 154.000), som er små, nær flyveudyktige fugler som bare lever på Madagaskar.

De fire mest vanlige fuglene i verden er gråspurven (1,6 milliarder), den europeiske stæren (1,3 milliarder), ringmåken (1,2 milliarder) og låvesvalen (1,1 milliarder).

Først når man har en full forståelse om hvordan de ulike artene har fått sine ulike utbredelser, vil de være avgjørende for framtidige studier av evolusjon, økologi og miljøvern.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon