Mediekonsernet Amedia. Foto: Vidar Ruud / NTB
annonse

I løpet av ti år har Amedia vokst med 72 prosent. Nå er de på vei til å overta Nationen, og da vil milliardkonsernet kontrollere 30 prosent av det samlede avisopplaget i Norge.

Bordet var fullt av lokalaviser under landsmøtet til Landslaget for lokalaviser (LLA) i fjor. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

I det siste har Amedia etablert Avisa Oslo og overtatt Budstikka i Asker og Bærum. Dermed kontrollerer de Osloregionen. Nå snuser de på Nationen. Om så går Amedia forbi Schibsted som Norges største mediekonsern, skriver Klassekampen.

Les også: Mediemangfold, sier politikere, og deler ut penger: – 71 prosent av avisene eies av tre konserner

annonse

Medieforsker Sigurd Høst er bekymret for mediemangfoldet, og sier at markedet nå er delt mellom konsernene Schibsted, Amedia og Polaris. I dag eier Amedia 89 aviser og nettsteder. For bare ti år siden var deres andel på 17 prosent, nå er den 29,2 prosent.

Høst sier det er tydelig tegn til ensretting i innhold og vinkling av saker.

– Amedias lokalaviser er blitt veldig like hverandre på nett, sier Høst, som kan forstå at lokalaviser ønsker tilgang til verktøyene som Amedia kan tilby. Men han advarer om at det også drar alle avisene i samme retning. Han sier det krever mot og viljestyrke fra en redaktør å stå imot dette.

annonse

Les også: Amedia sopte inn penger i 2020

Men konsernsjefen i Amedia, Anders Opdahl, benekter at det foregår en ensretting.

– Mediemangfold er usedvanlig viktig, og det er også en kommersiell forutsetning. Jeg har selv vært avisredaktør og vet at den store verdien og magien ligger i å klare å skape unikt innhold som er relevant for ditt publikum, sier han, og legger til:

Illustrasjonsbilde av aviser. Papiraviser.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Hvis avisene hadde ensrettede artikler, ville de blitt irrelevante. At vi deler kostnader på tekniske løsninger, gjør også at vi har råd til å ha flere journalister i arbeid.

Schibsted har en markedsandel på 30 prosent og Polaris har 14 prosent. Det er bare 58 uavhengige aviser igjen. De er små med en trang økonomi.

Amedia eller Arbeiderpressen var tidligere eid av LO og Arbeiderpartiet. Men de solgte seg ut, og Sparebankstiftelsen kjøpte Amedia og etablerte Amediastiftelsen, som er konsernets eierskap.

Amedia planlegger nytt oppkjøp – får med 730.000 i pressestøtte per ansatt

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse