Illustrasjonsfoto: Michael Bocchieri/Getty Images/AFP
annonse
annonse

Den japanske regjeringen kommer med en ny plan for kritisk infrastruktur som en del av landets cyberforsvar. Dette kommer etter lærdommen fra Colonial Pipeline, der hackers slo av drivstofforsyningen i USA.

Illustrasjonsfoto: AP /Charles Krupa

Planen inkluderer 14 sektorer slik som telekommunikasjon, elektrisitet, finans, kollektivtrafikk, offentlige tjenester, helsevesen og så videre, skriver Nikkei. Myndighetene vil kreve at operatører til disse nøkkelsektoren fokuserer på nasjonal sikkerhet ved bruk av utstyr og tjenester fra utenlandske leverandører.

Les også: USA erklærer fem kinesiske IT-selskaper som sikkerhetstrusler

annonse

Potensialet for cyberangrep og informasjonslekkasjer har økt med veksten av digitalisering, og det gjør landet sårbart. De må gjennomgå systemet og endre det som kan utgjøre en risiko. Det gjelder i stor grad utstyr produsert i Kina.

Det er ikke bare utstyret som gjør Japan sårbart, også tjenester slik som service, det inkluderer også cloud og bruk av servere utenfor landets grenser.

Les også: Forsvarets cybersjef bekymret for lagring av privat data på nett

annonse

Cyberangrep på Colonial Pipeline

Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / SCANPIX

Selskapet som opererer oljerørledningen ble rammet av et dataangrep fra nettverket «Darkside». Mer enn tusen bensinstasjoner gikk tom for bensin på østkysten av USA og folk handler i panikk, skriver Fox News. Problemene ble forsterket av panikkjøp. Enkelte steder ble etterspørselen 30 prosent høyere enn normalt. Slike hendelser lager forstyrrelser i hverdag. Men det er verre ting som kan oppstå, hackere kan forårsake flyulykker, flom og de kan også bryte seg inn i styringssystemet til et kjernekraftverk.

Flere land har også begynt å sikre kritisk infrastruktur. Mest omtalt er USA og Europeiske lands utestengelse av den kinesiske teleselskapet Huawei i utbyggingen av 5G-nettet.

Bensinmangel i USA etter hackerangrep – folk kjøper i panikk

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon