Illustrasjonsfoto: Roland Schgaguler / SCANPIX
annonse
annonse

Jordbærbonde Petter Borgestad gir heller avkall på en tredel av overskuddet enn å ha ferske nordmenn i åkeren.

Telemarks største jordbærbonde tør ikke basere seg på norsk arbeidskraft, skriver NRK.

– Mange er flinke til å jobbe, men det er for stor risiko å satse på personer som aldri har gjort en slik jobb før. De skal holde ut med hardt fysisk arbeid i all slags vær i fem, seks uker, og jeg vet ikke om de klarer det, sier Borgestad.

annonse

Sist uke var det ungdom som opprinnelig kommer fra Eritrea, Somalia, Polen og Thailand, som fikk 80.000 jordbærplanter i jorda. Selve plukkingen håper han de faste arbeiderne fra Polen og Litauen kan gjøre.

Illustrasjonsbilde. Foto: Roland Schgaguler / SCANPIX

For etter 20 år har han ennå til gode at en nordmann fullfører en hel sesong.

Borgestad er derfor villig til å betale for karantenehotell for sine arbeidere.

annonse

– Ja, jeg er villig til å betale inntil 200.000 kroner for de faste fra Polen og Litauen som jeg vet kan jobben framfor å bruke 100 uerfarne norske som jeg ikke aner om kommer til å fungere eller ikke, sier han.

Nav-direktør Terje Tønnesen mener dette er et politisk spørsmål.

– Vi forholder oss til bestillinger bøndene gir om arbeidskraft. Andre løsninger er nasjonale vurderinger som må gjøres av regjeringa, sier han.

– Hovedpoenget er å finne motivert arbeidskraft til bønder som trenger folk. De må søke bredt og så kan Nav supplere med dem som er ledige og håpe at det blir en god match, sier Tønnesen videre.

Borgestad får bred støtte fra produsentlaget i Midt-Telemark.

– Bare her på gården trenger vi 30 personer til å høste. Vi har vært i kontakt med Nav som har vært veldig behjelpelig og har saumfart listene sine etter folk. De hadde to personer som var aktuelle, forteller leder Trond Bergskås.

– Regjeringen må ta ansvar selv om det er et valgår. I fjor var det langt lettere å få inn arbeidskraft. Nå er situasjonen slik at bare søknadene en produsent må fylle ut før en kan tenke på å få noen inn i landet, er med på å ta motet fra bonden, avslutter Bergskås.

Late nordmenn kan bety lite jordbær i år

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon