Jon Helgheim. . Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Jon Helgheim. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
annonse
annonse

I år innfører regjeringen et midlertidig amnesti for lengeværende, ureturnerbare asylsøkere. Frps Jon Helgheim er kritisk.

Illustrasjonsfoto: REUTERS/Borja Suarez

Den nye amnestiordningen vil kun gjelde for rundt 50 migranter. I dag er det rundt 2.250 migranter med endelig avslag på asylsøknad som oppholder seg i Norge. Helgheim kaller amnestiet for absurd, og at Høyre har «hengitt seg til total ansvarsløshet for å gi KrF en symbolsk seier i innvandringspolitikken».

– Man har konstruert en gruppe slik at man kan gi 50 asylsøkere belønning for å ha brutt loven. Det er absurd, sier han til Vårt Land.

annonse

Les også: Hvorfor kvoteflyktninger når det finnes ureturnerbare i Norge?

NOAS og Norsk Folkehjelp er helt uenige i kritikken fra Helgheim. De mener ordningen ikke oppfordrer folk til å bli i Norge ulovlig.

– Vi vet at det å leve som papirløs er ekstremt vanskelig. Det er ikke en eksklusiv situasjon. De lever i en nødssituasjon som ingen ønsker å leve med, sier Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp.

annonse

Les også: Biskoper forlanger juleamnesti for kirkeasylanter

Migranter søker tilflukt fra vannkanonene til gresk politi på grensen mellom Hellas og Tyrkia. Foto: AP / NTB scanpix

Organisasjonene forslår heller å gjøre amnestiordningen permanent, de vil også endre kravene slik at den omfatter flere asylsøkere med avslag.

Westhrin synes amnestiordningen er fryktelig dårlig. Hun sier at regjeringen har brukt lang tid, og har stilt for strenge krav. NOAS er også kritisk. Rådgiver Jon Ole Martinsen sier at det kommer så få asylsøkere.

– Skulle vi gitt opphold til alle med 10 års botid i Norge, uavhengig av alder, så vil det kun medført at cirka 677 ville fått opphold i Norge. I det store og det hele er det snakk om lave tall, særskilt hvis vi ser det i sammenheng med de ekstremt få asylsøkerne som har kommet de siste 5 årene. Men det ville likevel bety at langt flere enn 50 personer ville fått opphold.

Regjeringen gir amnesti til eldre ureturnerbare asylsøkere

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon