- Resett - https://resett.no -

VG har begynt å blokkere folk fra å kommentere innlegg på egen Facebook-side

Nå kan du ikke lenger kommentere innlegg som VG legger ut på Facebook. Norges største avis har nemlig aktivert en funksjon der det er «begrenset hvem som kan kommentere innlegg».

Kommentarfeltene i de etablerte norske nettavisene forsvant for et par år siden. Dette førte til at flere begynte å kommentere under sakene som ble lagt ut på Facebook-sidene til de samme avisene.

VG er Norges største avis, og mange ønsker å si sin mening om saker som engasjerer, derfor blir det også mye debatt under saker som for eksempel omhandler covid-19.

annonse

Israel-demo vs 17. mai-tog

Mandag ettermiddag publiserte VG en storsak på egen nettside der de hadde intervjuet Svein Østvik (Charter-Svein) som gikk i ulovlig 17. mai-tog. Avisen sendte en reporter og et TV-team til toget som hadde samlet omlag 200 deltakere der de intervjuet TV-personligheten.

Resett [1] publiserte også en sak om VG-intervjuet. Saken gikk viralt og flere hundre har kommentert både i kommentarfeltet og på Facebook.

annonse

I kommentarfeltet har folk stusset over at VG sendte et TV-team for å dekke toget, og intervjue deltakere, når de ikke var tilstede dagen i forveien på en stordemonstrasjon om Midtøsten-konflikten i samme område, der det blant annet ble ropt «Allahu akbar».

Mange stusset også over at politiet møtte med flere patruljebiler og fikk stoppet det «ulovlige» 17.mai-toget, når de ikke gjorde det samme med Palestina-demonstrasjonen.

Resett var derfor interessert i å se hva folk hadde kommentert under VGs 17. mai-tog artikkel på Facebook. Men avisen har nå slått på en funksjon der det verken er mulig å kommentere eller lese kommentarer.

Skjermbilde Facebook VG.

«VG har begrenset hvem som kan kommentere dette innlegget», står det under Facebook-innlegget.

Straffeforfulgt

Innsatsleder Brian Skotnes fra Oslo politidistrikt. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

I Resetts sak [1], som omhandlet VGs intervju med Charter-Svein og en politimann, var det mange som stusset på uttalelsene til innsatsleder i Oslo-politiet Brian Skotnes.

Skotnes hevdet de som gikk i tog på 17.mai var «konspirasjonsteoretikere» og folk på «ytre høyre» i norsk politikk.

En uttalelse mange har reagert på i sosiale medier.

annonse

– Er det politiets oppgave å uttale seg overfor journalister hvilket politisk ståsted noen har? Når ble det normalt? spurte en person.

17.mai-toget ble stoppet av politiet da de var på vei opp til kongeslottet. Politiet uttalte til VG at det er mulig at deltakerne vil bli straffeforfulgt i ettertid.

– Risiko for hets

Resett har stilt spørsmål til sjefredaktør Gard Steiro i VG om meldingen som kommer opp under saken om at «VG har begrenset hvem som kan kommentere dette innlegget».

– Teksten på Facebook er noe misvisende. VG har slått av muligheten for å kommentere den aktuelle saken. Det gjelder alle brukere, understreker Steiro i en e-post til Resett.

– Vi har samme praksis på Facebook som på egne plattformer. Når risikoen for hets mot enkeltpersoner er stor, og det erfaringsmessig viser seg vanskelig å moderere debatten fortløpende, slår vi av kommentarfeltet, avslutter han.

Skjermbilde Facebook

Ny funksjon

Tidligere var det ikke mulig å slå av kommentarfeltet på Facebook, men dette ble endret 31. mars i år.

Med den nye funksjonen, kan man velge om alle, ingen eller bare venner eller de man tagger kan få kommentere på posten. Se Facebooks forklaring her [2].

Tegn abonnement [3] eller støtt oss på andre måter [4] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474