Kinas president Xi Jinping, sentrum, på en konsert på sidelinjen av et toppmøte i regi av Shanghaigruppen (SCO) i Bishkek, Kirgisistan, torsdag 13. juni 2019. Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool via AP.
annonse
annonse

I det USA trekker seg ut av Afghanistan, står Sentral-Asia nå i fokus for et nytt geopolitisk stormaktsspill, med Kina i førersetet. Men Beijing har mange utfordringer – inkludert en økt trussel fra islamistisk terrorisme – å overkomme. 

Kun for abonnenter

Dette innholdet er forbeholdt våre abonnenter, logg inn for å få tilgang.
Ikke abonnent? Les mer her.

LOGG INN

annonse

Det er ikke uten grunn at den tidligere amerikanske nasjonale sikkerhetsrådgiveren Zbigniew Brzezinski kalte Sentral-Asia for «sentrum av verdensmakten» i sin velkjente bok «Det store sjakkbrettet»; eller at den legendariske britiske geopolitiske teoretikeren Halford Mackinder en gang sa: «Den som kontrollerer Sentral-Asia, kontrollerer verden».

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon