Foto: Heiko Junge / NTB
annonse

Torsdag kom det frem at Oslos byråd nå leverer norgeshistoriens største budsjettsprekk på et offentlig byggeprosjekt.

Den nye reservevannsløsningen til hovedstaden har fått en revidert prislapp på hele 17,7 milliarder, opp 5,2 fra de opprinnelige 12,5 milliardene. Saken viser to ting: politikere anvender skattepenger på en håpløs måte uten evner til planlegging, og Lan Marie Berg er nødt til å gå av.

MDGs Lan Marie Berg. Foto: Heiko Junge / NTB

Prosessen rundt og behandlingen av budsjettoverskridelsene fører nemlig med seg en kjent sak for bystyret i Oslo: Det blir nok en gang stilt mistillit til Lan Marie Bergs evner som øverste leder for miljø og samferdsel. Nok en gang er det ikke bare gjennomføringen av planlagte prosjekter som har vært et problem, i dette tilfelle kommunens største enkeltinvestering noensinne, men selve behandlingsprosessen rundt utfordringene som har dukket opp underveis. Hun har ikke informert resten av byrådet. Ikke engang egne støtteparti, ifølge Dagbladet. Saken er skjøvet under teppet og prøvd bortgjemt langt nede i et revidert budsjett.

annonse

Les også: Ikke flertall for mistillitsforslag mot Lan Marie Berg

Også Tøyenbadet får en prislapp langt høyere enn antatt. Dessverre er dårlig planlegging og økonomistyring innenfor kommunal bygging nærmere normen. Andre nevneverdige ekstreme tilfeller på budsjettsprekker er Operaen, som fikk en prislapp fra 750 millioner opp til hele 4,3 milliarder, Stupetårnet i Hamar, opp til 23 millioner fra 40 tusen, St. Olavs Hospital, opp 12,7 milliarder fra 1 milliard, og selvsagt Holmenkollen som havnet på en prislapp på 1,8 milliarder når budsjettert anslag lå på 40 millioner.

Lan Marie Berg vil ikke forhaste seg med å bygge sykkelvei i Sørkedalen. Foto: NTB Scanpix
Lan Marie Berg. Foto: Terje Pedersen / NTB

La meg være helt tydelig: Lan Marie må ut av politikken. Helt ut. Hun bør ikke velges inn på Stortinget, slik Oslo-velgerne per meningsmålingene ser ut til å gjøre. Vi kan ikke belønne gjentatt uansvarlig ledelse med en godt betalt jobb, mer ansvar og mer makt over enkeltmennesker. Dårlig drift og uredelig politisk styring må få konsekvenser.

annonse

Det er nemlig ikke bare snakk om dårlig planlegging i det offentlige, men om en byråd som bedriver grov ansvarsfraskrivelse og som opererer langt utenfor parlamentariske spilleregler. Hun nekter å rydde opp eller informere før hun blir presset til det, og når saker blusser opp i media, tar hun seg fri og skylder på sykdom (virker det hvert fall som for meg, da dette nå har gjentatt seg ved flere anledninger). Hun er en uansvarlig, inkompetent hykler. Ja, det er grove utspill og anklagelser, men la oss ikke glemme forrige gang mistillit var oppe til diskusjon:

Det ble begått mangfoldige tusener brudd på arbeidsmiljøloven under hennes ledelse etter at byrådet selv kastet en privat aktør som drev langt mer redelig. Veireno-sjef Jonny Enger fikk 120 dagers ubetinget fengsel. Berg tilbakeholdte viktig informasjon og varslet ikke byrådet om problemet etter å få vite omfanget av bruddene, slik hun er pliktig til, og ryddet ikke opp før hun ble tvunget.

Les også: Lan Marie Berg med Palestina-støtte på Facebook: – Nær 25.000 kommentarer

Oppsiktsvekkende er det også at forrige gang mistillit mot Lan Marie Berg lå på bordet, ble hun reddet av Rødt etter at de inngikk forhandlinger der Rødt trolig fikk ekstra bemidling for deres hjertesaker, eller lignende. For oss er det viktigere med gjennomslag enn å kaste byråder, sa Rødt-politiker Siavash Mobasheri på generelt grunnlag.

Nok en gang ser det ut til at Lan Marie må gå og nok en gang er det opp til Rødt å redde henne. Som selverklært “folkets parti”, tror dere Rødt vil gi politiker-elitens Lan Marie noen konsekvenser, eller er ansvarsfraskrivelser og dårlig økonomistyring en akseptert norm på norsk venstreside?

annonse

Jeg er hvert fall helt tydelig på at Berg må bli stilt til ansvar. Om det utenkelige skjer og vi begge velges inn på Stortinget til høsten, kan jeg love at hun ikke slipper like billig unna som hun til nå har gjort.

Vil Lan Marie Berg og MDG forby containerskip?

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse