Det ble kastet stein og flasker mot politiet på Stortorget i Fredrikstad. Politihelikopter og store forsterkninger ble sendt for å bistå. Foto: nyhetstips.no / NTB
annonse
annonse

En 16- og en 17-åring gir sin versjon av det som skjedde til Fredriksstad Blad. I deres versjon er det politiets skyld at det eskalerte 17. mai.

– Jeg føler politiet bidro til det, særlig ved én betjent. Kompisen min var full, og jeg ba han stoppe å drikke da politiet sa det. Han sa «ja ja», men så ble han dratt i av en politibetjent og sølte alkohol over hele seg. Da ble han provosert, og så begynte folk å skrike, sier 16-åringen.

Flere hundre personer var samlet på Stortorvet i Fredrikstad kvelden 17. mai. Da en politipatrulje snakket til en ung person som drakk på gata ved 20.30-tiden, eskalerte situasjonen.

annonse

– Plutselig kom det haugevis med unge mennesker mot politipatruljen. De begynte å knuffe og dytte mot tjenestepersonene, sa operasjonsleder Terje Marstad. Flere ungdommer begynte å kaste både steiner og flasker.

– Fysiske

Avisen skriver at de to guttene de snakker med har innvandrerbakgrunn, men er født og oppvokst i Fredrikstad.

annonse

16-åringen forteller at en annen gruppe med ungdommer reagerte på det som skjedde, og skrek at politiet ikke kunne holde på slik.

– Politiet var ganske fysiske, sier 16-åringen.

– Jeg skal ikke si at alt politi som var der oppførte seg dårlig, for mange var gode, men jeg så noen tok halsgrep.

Han innrømmer at ungdommene på sin side var «veldig fysiske».

Han mener relasjonen til politiet har blitt dårligere den siste tiden.

– I det siste har jeg merket at mange med innvandrerbakgrunn ikke har så god relasjon til politiet som før. Det er litt forventet når man hører hvordan politiet uttaler seg i mediene. Jeg må stå og forklare meg på vegne av innvandrere, selv om jeg ikke har gjort noe, sier 16-åringen.

Han legger til at «noen kompiser har opplevd rasisme» i etterkant av hendelsen.

Ordenssjef i politiet i Fredrikstad, Inge Jensen, forsvarer maktbruken overfor Fredriksstad Blad.

annonse

– Politiet gikk inn i en situasjon hvor utgangspunktet var å påtale et forhold som politiet reagerte på. Etter politiloven har enhver plikt til å rette seg etter pålegg, tegn og signaler politiet gir. Her var det håndhevelsen av den offentlige roen og orden vi skulle gjeninnføre for å stanse forstyrrelsene. Det er også anmeldt vold mot offentlig tjenestemann. Slikt blir tatt tak ifra politiets side, sier Jensen.

En politibetjent ble skadet i bråket.

– Han valgte å oppsøke lege dagen etter hendelsen, og det ble konstatert hjernerystelse. Han er nå sykemeldt inntil videre, forklarte ordenssjef Inge Jensen til Fredriksstad Blad tidligere i uken.

Politifolk i møte med ungdomsgjenger må «liste seg rundt»: – De satte øya i oss (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon