Ryanair-flyet med registreringsnummer SP-RSM var på vei fra Aten til Vilnius da det ble omdirigert til Minsk i Hviterussland med regimekritikeren Roman Protasevitsj om bord. Han ble pågrepet og flyet fikk dra videre til Litauen. Foto: Mindaugas Kulbis / AP / NTB
annonse
annonse

Litauen har startet innledende gransking av tvangsomdirigeringen av et Ryanair-fly til Hviterussland.

Det er Litauens riksadvokatkontor som opplyser dette, skriver NTB.

Passasjerer og besetning skal skal spørres ut av litauisk politi, sier landets statsminister Ingrida Simonyte.

annonse

– Vi forventer at de samarbeider med politimyndighetene og gir våre tjenestemenn all informasjon de har kjennskap til, sier hun.

Litauens regjering ikke bare fordømmer omdirigeringen av Ryanair-flyet, men kaller det en statlig terrorhandling mot EU-borgere og andre lands borgeres sikkerhet.

Litauens statsminister Ingrida Simonyte, snakker til journalister etter det hun oppfatter som en regelrett kidnapping av regimekritikeren Roman Protasevitsj. Foto: AP/Mindaugas Kulbis

Det var et Ryanair-fly på vei fra Aten til Vilnius med den hviterussiske regimekritikeren Roman Protasevitsj om bord, som ble tvunget til å lande i Minsk søndag Dette skal angivelig ha vært etter ordre fra president Aleksandr Lukasjenko. Protasevitsj ble fjernet fra flyet og pågrepet.

annonse

Regjeringen i Vilnius varsler nå at den skal samarbeide med internasjonale partnere for å blokkere hviterussisk luftrom for internasjonale flyginger.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon