Smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen i et fakkeltog for å redde Ullevål sykehus i 2018. Foto: Fredrik Hagen / NTB
annonse
annonse

Smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen heller isvann i årene til gjenåpningskåte nordmenn.

Den planlagte gjenåpningen får flere smittevernprofessorer som gjennom pandemien har bedt om strengere tiltak til å gå ut med en advarsel, skriver NTB.

– Landsomfattende lettelser er etter mitt syn ikke forsvarlig ennå, fordi totalt antall nysmittede per døgn ligger stabilt høyt, og ikke går raskt nok ned. Sjansen for en fjerde pandemitopp i Norge er til stede når vi ser hva som skjedde i fjor sommer. Da var vi nede på 0–10 nysmittede hver dag i hele landet i flere uker. Det var gode utsikter, sier Andersen.

annonse

Hun vurderer i likhet med det amerikanske folkehelseinstituttet CDC, og delvis Verdens helseorganisasjon (WHO), at faren for luftbåren smitte er stor.

– Derfor må alle nå gjennomføre tiltak som stopper luftsmitte. Det er fremdeles ikke aktuelt i Norge, sier hun.

Andersen får støtte fra smittevernprofessor Jörn Klein ved Universitetet i Sørøst.

annonse

Han vil ha bruk av munnbind utendørs og advarer mot å godta en situasjon med høy smitte selv om tallet på innlagte holdes lavt.

Karl Johans gate etter at butikkene i Oslo ble åpnet igjen 6. mai. Nå skal både Oslo og resten av landet gjenåpnes ytterligere. Foto: Berit Roald / NTB

– Dette er en absolutt uønsket situasjon. Selv om vi teoretisk sett, kan oppleve en slik situasjon, er det to viktige faremomenter her. Det ene er long-covid, som også kan oppstå ved mild sykdom eller til og med hos pasienter uten kliniske tegn. Det andre er risikoen for mutasjoner som gjør at vaksinen ikke lenger er effektiv. Så vi må vente til flertallet av oss er vaksinert og deretter kan vi slippe løs. Covid er ikke borte, selv om vi har underutnyttede intensivavdelinger som antyder det motsatte, påpeker Klein.

Begge advarer om at en gjenåpning nå vil føre til økt smittetrykk igjen.

– Jeg tror ingen ønsker å «leve med» over 1.000 daglige tilfeller av koronaviruset. Fordi dess flere som blir smittet, dess flere blir syke, flere alvorlig syke, flere dødsfall og flere langtidsskader, sier Andersen.

Hun mener vaksineeffekten ikke kommer tidsnok til å motvirke en fjerde smittetopp.

– Vaksineeffekten i hele befolkningen kommer ikke før 60–80 prosent, eller mer, er vaksinert og det kan ta tid. Men bruk av munnbind vil alltid redusere smitten med opptil 80 prosent eller mer hvis alle bruker munnbind i sosiale settinger og offentlige rom og arealer, sier Andersen.

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc svarer i en skriftlig uttalelse at regjeringen har forståelse for at folk er engstelige.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Jeg forstår godt at folk er bekymret for gjenåpningen, men vi letter ikke på tiltak før vi mener det er forsvarlig. Det kan folk være trygge på, sier hun.

annonse

Assisterende helsedirektør Nakstad har sett kritikken mot gjenåpningen som fremmes av smittevernprofessorer. Helsemyndighetene har vært klare på at gjenåpningen vil kunne føre til mer smitte.

– Et viktig premiss for den nasjonale gjenåpningen er at man fortsatt holder igjen lokalt der det er høyt smittepress, sier Nakstad til NTB.

Gjenåpningsbløffen

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon