Illustrasjonsbilde av kraftledninger. Foto: Resett
annonse

Hvordan ser politikerne på Stortinget på oss som er imot ACER? Det ser ut til å ha gått under radaren til mediene.

Blant dem som var mest nedlatende under debatten om Senterpartiets forslag om å trekke Norge ut av EUs energibyrå var Davos-mennesket Espen Barth Eide.

Han beskyldte oss for å fremsette «alternative fakta» om ACER:

annonse

«Det jeg sier nå, slår kanskje beina under en litt utprøvd og etablert argumentasjonsrekke som sier det stikk motsatte, bygget opp gjennom mange år i norsk energipolitikk, og hvor spørsmålene som ble reist, befinner seg på hele skalaen – fra noen viktige spørsmål som burde avklares, til noen misforståelser og et lite knippe med alternative fakta.

Sentralt i motstanderens fortelling stod det etter hvert så mytiske lille energibyrået i Ljubljana, som da skulle kunne tvinge oss til å bygge kabler vi ikke ville ha, til land som heller ikke ville ha dem. De skulle vedta at strømmen i Norge ble dyrere, det offentlige eierskapet skulle utfordres, og inntekter fra kortsiktige salg, såkalte flaskehalsinntekter, skulle reserveres utelukkende til å bygge nye mellomlandsforbindelser, for å ta noen av de viktigste eksemplene. Ingen av disse stemte. Dette er faktisk feil.»

Høyremannen Stefan Heggelund kom med lignende anklager mot oss ACER-motstandere:

annonse

«Vi selger når det er dyrt, og kjøper og importerer når det er billig – så bra for Norge. Og vi har ikke avgitt noe som helst suverenitet i det hele tatt. Det er rett og slett skremselspropaganda som også er med på å skape en mistillit til noen av landets beste jurister, som faktisk har sittet og vurdert dette fra regjeringens side.»

Ketil Kjenseth fra Venstre var ikke noe bedre, og gav i tillegg ros til Espen Barth Eide:

«Jeg deler saksordfører Barth Eides innledning om det å dra perspektivene tilbake til 2018 og hva som har skjedd nå. Ingen av de spøkelsene som en trakk opp, har slått til.»

Kjenseth erklærte at «[n]å er Trump-epoken med polarisering og nasjonalisme over».

Dette unasjonale sprøytet kommer altså fra en av Ernas foretrukne samarbeidspartnere. Hvorfor er det ikke «polarisering» når ACER-tilhengerne idioterklærer oss vanlige, nasjonalsinnede nordmenn fordi vi mener at disse svikefulle elementene gir bort Norges naturressurser til fremmede makter?

Klimapolitisk talsperson og stortingsrepresentant Espen Barth Eide (Ap). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Og hvorfor er det ikke «polarisering» når Espen Barth Eide kommer med sin mest fantasifulle beskrivelse av ACER? Han klarer virkelig å snu saken på hodet:

«Det Nei til EU har hatt mest rett i, er å beskrive denne saken som en EU-tilpassing, men da mener jeg altså med motsatt fortegn, for EU har tilpasset seg til oss.»

Debatten varte i en og en halv time, så det er ikke plass til å gjengi særlig mye av den, men blant ACER-tilhengerne i Ap, Høyre, Venstre og KrF gikk det en rød tråd av elitistisk nedlatenhet gjennom hele debatten. (ACER-tilhenger MDG deltok ikke.)

annonse

Et eksempel til fra Espen Barth Eide:

«ACER kan pålegge oss kabler – nei, feil. ACER har som mål å få like priser i Europa – det er feil. ACER vil utfordre norsk eierskap – det er feil. ACER vil reservere flaskehalsinntekter utelukkende, for det var påstanden i pamflettene, til mer utbyggingskapasitet – det er også feil. Dette vet vi fordi vi har empirien når vi er med. Jeg tror det er lurt, selv om vi bryter ulike synspunkter, i hvert fall kan bli enige om hva som er fakta. For også i denne sal bør fakta ha makta.»

En slik arroganse kan bare komme fra en simpel provokatør.

Olje- og energiminister Tina Bru viste også sitt sanne ansikt:

«Jeg kan forstå forvirringen til Senterpartiet, for nå har Senterpartiet allerede gjentatt mange ganger at de tror at EU kan bestemme at vi skal bygge flere utenlandskabler. Det kan de altså ikke. Derfor er den problemstillingen helt irrelevant.

[…]

annonse

Det er dette jeg blir litt opprørt over av Senterpartiet, at de fortsetter å spre historien om at ACER kan bestemme at Norge skal bygge flere kabler. Nei, det kan ikke ACER bestemme. Det er det vi som bestemmer. Det har vi også vist ved at jeg selv har stilt behandlingen av NorthConnect i bero. Det skjer ingenting i den konsesjonen nå fordi det har vi bestemt. – Beklager president, men jeg blir litt opprørt over denne forvrengingen av virkeligheten.»

Selv om det er Senterpartiet statsråd Bru angriper her, så rammer det også ACER-motstandere blant vanlige folk, ettersom Sp bruker noen av de samme argumentene.

Olje- og energiminister Tina Bru (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Tina Bru demonstrerte sin skråsikkerhet gang på gang:

«Men så er det heller ikke slik at ACER eller energiunionen har som mål å få lik strømpris i hele Europa, innforstått at vår strømpris må bli høyere fordi den nå er høyere i Europa og man skal jevne ut. Det handler om at dette er det beste for forbrukere, for klimaet og for forsyningssikkerhet.»

Og dette toppet hun i påfølgende innlegg:

«Jeg kommer aldri til å gjøre noe som setter industriens vilkår eller industriens konkurransefortrinn hva angår at vi har tilgang på rikelig, rimelig ren kraft i Norge, på spill. Det er derfor jeg er så trygg på og kan stå her i dag og si at dette er bra for Norge, for jeg frykter ikke det i det hele tatt.»

I sitt siste innlegg i debatten applauderte statsråd Tina Bru Espen Barth Eide for det han sa om «fakta»:

«Det er viktig at vi får det på plass, at vi er med i den utviklingen, og at vi samarbeider om det beste for norsk industri, for norske arbeidsplasser, for den fremtiden vi skal inn i med å bekjempe klimaendringene og kutte utslipp, og hele dette gode samspillet som skjer. Det er det ACER faktisk handler om. Og så kan vi diskutere masse små detaljer, men vi må kunne enes om fakta. Jeg synes Espen Barth Eide sa det veldig godt på talerstolen her i sted, så jeg trenger ikke å gjenta det.»

Så her har vi en Høyre-statsråd som ivrig gjør seg til etterplaprer av Arbeiderpartiet, skjønt enige som de er om å gi oss kniven i ryggen.

Olje- og energiministeren avviser at Acer gir høyere strømpriser og mer vindkraft

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse