Den overfylte Moria-leiren (bildet) på øya Lesvos brant ned i september i fjor, og mange av flyktningene der er siden flyttet til fastlandet. Der bygger greske myndigheter nå høye betongmurer rundt flyktningleirene. Foto: AP / NTB
annonse
annonse

Hellas er i gang med å bygge 3 meter høye betongmurer rundt migrantleirer i landet, angivelig for å beskytte dem som bor der.

Den første muren er allerede under bygging ved Ritsona-leiren utenfor Aten. Greske myndigheter planlegger å bygge tilsvarende murer rundt 24 andre leirer på det greske fastlandet. Det melder Al Jazeera.

– Dette er svært opprørende, det er en forkastelig behandling av barn på flukt. Barn har rett til å søke asyl og det er ulovlig å internere barn. De skal ikke straffes med fengselslignende tilstander når de er på flukt fra krig og grusomheter, sier Redd Barnas generalsekretær Birgitte Lange.

annonse

Hun fnyser av påstandene om at murene er for å beskytte migrantene.

– Det er helt selvmotsigende. Det som kommer til å skje er at barn blir redde og føler seg innestengt. Det er en ytterligere psykisk helsebelastning utover at det de allerede er utsatt for, sier Lange.

– Dette hindrer også innsyn og kritiske blikk fra journalister og frivillige organisasjoner på tilstanden i leirene. Her brukes det store summer som heller kunne gått til å gi flyktningene helsehjelp og raskere behandling av asylsøknad, sier hun.

annonse

Murene alene er kostnadsregnet til rundt 290 millioner kroner. Det er i all hovedsak EU-kommisjonen som finansierer dem.

Raser

Den nederlandske politikeren Tineke Strik, som sitter i EU-parlamentet for De grønne, raser mot byggingen av murene.

– Vi kan ikke akseptere at EUs penger blir brukt til å bygge betongmurer rundt flyktningleirer, sier hun til Al Jazeera.

– Vi må heller investere i en bedre framtid for disse menneskene, mener hun.

Krever at Norge tar imot

annonse

Redd Barna krever at Norge må avlaste Hellas og ta imot langt flere migranter enn de 50 regjeringen har vedtatt å hente fra leirene på de greske øyene.

– Vi ber også norske myndigheter tydelig kritisere EU og greske myndigheter for å internere flyktninger. Så må de sikre at norsk støtte til greske myndigheter går til å dekke barna og familienes behov, ikke til å bygge murer, sier Lange.

– Norske myndigheter må jobbe for at det lages et bedre system for migrasjon og asyl i Europa der barns rettigheter ivaretas, og der det finnes trygge fluktruter framfor vold, maktmisbruk på grensene og bygging av interneringsleirer, mener Redd Barnas generalsekretær.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon