President Joe Biden blir tatt imot av kongressrepresentanten Marcy Kaptur under et besøk i Cleveland i Ohio torsdag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
annonse
annonse

Joe Biden skyver statsbudsjettet opp til rekordhøye 6.000 milliarder dollar, grunnet sine planer om enorme investeringer i infrastruktur, utdanning og helse.

Det innebærer det høyeste nivå på føderale utgifter siden annen verdenskrig, og at det årlige budsjettunderskuddet kommer opp i over 1.300 milliarder dollar, skriver New York Times.

Ifølge dokumentene New York Times har sett, planlegges en økning av statsbudsjettet til 8.200 milliarder dollar frem mot 2031.

annonse
Jobber og infrastruktur

Mye av bakgrunnen for den kraftige veksten er Bidens to store planer: Oppgradere landets nedslitte infrastruktur for å skape nye jobber, og en sterk oppgradering av USAs helsetjenester, barnehager og skoler.

Bidens visjon er å å bedre vanlige amerikaneres levekår og gjøre amerikansk økonomi mer konkurransedyktig i en verden som blir «stadig mer preget av kampen mot klimaendringer og et grønt skifte», ifølge NTB, som også skriver at budsjettet i begynnelsen vil måtte finansieres gjennom låneopptak, men at underskuddet etter hvert vil reduseres «når planlagte skatteøkninger over de neste 15 årene slår inn».

Administrasjonens beregninger viser at underskuddet vil vokse til 1.800 milliarder dollar i 2022, selv om økonomien trolig er inne i sin raskeste vekst siden 80-tallet etter pandemien.

Høyeste gjeld noensinne
annonse

Den totale statsgjelden vokser dermed til 117 prosent av BNP i 2031. Allerede i 2024 vil den være høyere enn noensinne i amerikansk historie, høyere enn under annen verdenskrig.

Biden vil investere i utbygging og reparasjon av veier, broer og vannledninger, bredbånd, ladestasjoner for elektriske biler og avansert industriforskning, samt det NTB kaller «overkommelig barnepass, barnehager for alle, betalt fri og en rekke andre sosiale tiltak».

Forsvarsbudsjettets andel av den totale økonomien vil synke, selv om det skal vokse.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon